U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Abces konijn

Abces konijn

Uw konijn zal niet snel laten zien dat hij ziek is. Hij is immers een prooidier. Als hij laat zien dat hij zwak is, dan wordt hij sneller aangevallen door andere dieren. Hoe weet ik dan dat mijn konijn ziek is? In ieder geval weet u het pas als hij echt veel pijn heeftAbces konijn.

Abces konijn; wat is het?

Een abces ziet er uit als een bult. Meestal wordt een abces bij een konijn veroorzaakt door een bacteriële infectie. Uw konijn kan bijna overal in zijn lichaam een abces krijgen. Een abces is een holte in het lichaam die gevuld is met pus. Witte bloedcellen dringen het abces binnen om de bacteriën uit te roeien. Als dit gedaan is, kunnen de bloedcellen niks meer doen en sterven ze af. Hierdoor wordt het pus gevormd. De kans is groot, dat als uw konijn een abces heeft, deze zich op het hoofd bevindt. Het abces kan rondom de ogen van uw konijn zitten, in de kaak of in de hals. De meeste van deze abcessen worden veroorzaakt door gebitsproblemen. Het is dan ook belangrijk dat u het gebit van uw konijn goed verzorgt. Als uw konijn een abces heeft verwijdert de dierenarts het meestal helemaal. Ook krijgt uw konijn met abces antibiotica en zalf om de wond te behandelen.

Symptomen abces konijn

Uw konijn laat pas zien dat hij last heeft van een abces als hij veel pijn heeft. Waarschijnlijk eet uw konijn niet of minder en is hij lusteloos. U kunt zelf kijken of uw konijn een abces heeft. Een abces voelt als een hard bobbeltje of bultje. We raden u aan naar de dierenarts te gaan met uw zieke konijn.

Abces konijn; wat kunt u zelf doen?

Natuurlijk wilt u niet dat uw konijn een abces krijgt. Maar wat kunt u nou het beste doen om dit te voorkomen? Het is belangrijk dat u het gebit van uw konijn checkt. Goede voeding zoals veel hooi, groenvoer en speciaal konijnenvoer zijn erg belangrijk voor het konijn en zijn gebit. Voor een goede afslijting van de tanden moet het konijn stevig met de kiezen op hooi kauwen. Heeft uw konijn een abces en hij eet hierdoor niet goed? Dan is het belangrijk dat de darmwerking van uw konijn ondersteund wordt. Slecht werkende darmen zijn levensgevaarlijk voor een konijn. U kunt uw konijn het voer van Bunny Pro-fit aanbieden. Dit voer ondersteunt de darmwerking en zorgt voor een gezond immuunsysteem bij uw konijn. Lees meer over goede voeding voor uw konijn.

Abces konijn? Zoek direct een dierenarts

Voelt u een harde bult bij uw konijn? Uw konijn kan een abces hebben. Maak dan een afspraak bij een dierenarts in de buurt. Een dierenarts kan uw konijn onderzoeken en het abces verwijderen. Ook zorgt een dierenarts voor goede nazorg van uw konijn. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts

    

Bekijk het filmpje van een gebitsinspectie bij het konijn (bron: Dierenkliniek Wilhelminapark)