U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Baarmoederkanker konijn

Baarmoederkanker konijn

Baarmoederkanker konijn; wat is het?

Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij het konijn. Uw konijn loopt dus ook het risico om baarmoederkanker te krijgen. Een vrouwtjeskonijn noemen we een voedster. Als u een voedster heeft dan kan ze baarmoederkanker krijgen. De kans op kanker wordt groter naarmate uw konijn ouder wordt. Zo heeft een voedster boven de 4 jaar tussen de 50 en 80 procent kans om baarmoederkanker te krijgen. Op het moment dat er symptomen ontstaan, kan uw konijn al jaren kanker hebben. Deze vorm van kanker ontwikkelt zich langzaam. Er vormt zich een kwaadaardige tumor in de baarmoederwand. Deze kan uitzaaiingen veroorzaken naar de lever en de longen. De uitzaaiingen treden meestal pas na 1 á 2 jaar op. Als uw voedster een tumor heeft dan zal deze operatief verwijderd moeten worden.

Baarmoederkanker konijn; symptomen

Baarmoeder bij het konijn heeft meerdere symptomen. In een vroeg stadium: het konijn plast bloed of verliest urine uit haar geslachtsorgaan. Daarnaast kan uw konijn minder eten of het konijn eet niet meer, ook krijgt ze buikklachten. Meestal komt dit met perioden terug. In een later stadium kunnen zich knobbeltjes in de melkklieren vormen. Ook kan uw konijn apathisch in haar hok zitten. Haar buik kan opzetten en het konijn is benauwd als de uitzaaiingen in haar longen zitten.  

Baarmoederkanker konijn; wat kan ik doen?

Om baarmoederkanker bij uw konijn te voorkomen kunt u uw konijn laten steriliseren. Dit kunt u het beste doen voordat uw konijn 2 jaar oud is. Vraag uw dierenarts om meer informatie. Om er voor te zorgen dat uw konijn zo gezond mogelijk is, kunt u haar speciaal voer geven.

Baarmoederkanker konijn? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw konijn baarmoederkanker heeft? En wilt u direct een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan door een lichamelijk onderzoek of röntgenfoto`s onderzoeken of uw konijn baarmoederkanker heeft. Daarna kiest hij met u een behandeling die het beste is voor uw konijn. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts