U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Bevallingsproblemen konijn

Bevallingsproblemen konijn

Wat zijn bevallingsproblemen?

Bevallingsproblemen bij het konijnNormaal gesproken maakt een konijn dat gaat bevallen een nest in haar hok. Ze verzamelt bijvoorbeeld hooi of stro. Ook begint ze meestal 24 uur voor de bevalling haar buikharen uit te plukken. Hier zal ze het nest mee bekleden. De bevalling zet meestal in na 30 tot 32 dagen zwangerschap. U kunt meteen na de dekking van uw konijn beginnen met tellen. Bevallingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan uw konijn veel stress hebben waardoor ze abnormaal gedrag vertoont. Ze maakt bijvoorbeeld geen nest of gooit haar jongen het hok door. Ook kunnen bevallingsproblemen ontstaan door te grote of misvormde jongen. Deze kunnen dan niet goed door het geboortekanaal passeren. Ook verkeerde ligging of weeënzwakte kunnen een oorzaak zijn van bevallingsproblemen bij uw konijn. Bij bevallingsproblemen of het niet starten van de bevalling (na 32 dagen dracht) kunt u het beste meteen contact opnemen met een dierenarts.

Symptomen van bevallingsproblemen bij het konijn 
Zodra uw konijn gedekt is, begint u de zwangerschapsduur te tellen. Is uw konijn op dag 32 nog steeds niet bevallen? Dan neemt u contact op met een dierenarts. Als de jongen langer dan 32 dagen blijven zitten, betekent dit meestal dat ze niet meer leven. Ook kunt u merken dat de bevalling inzet en vervolgens stopt. Ook dan is het zaak dat u zo snel mogelijk de dierenarts of dierenkliniek inschakelt.

Wat kunt u zelf doen tegen bevallingsproblemen bij uw konijn?
Als er eenmaal bevallingsproblemen optreden, kunt u zelf niet zo veel doen. De dierenarts kan wel bekijken of uw konijn hulp nodig heeft. Ook kan het zijn dat de bevalling niet inzet en deze ingeleid moet worden met een injectie. Uw dierenarts kan u advies geven en informatie over de juiste gang van zaken.

Heeft uw konijn last van bevallingsproblemen? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw konijn moeite met de bevalling? Of komt de bevalling niet op gang? Twijfel dan niet maar neem contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw konijn onderzoeken en eventueel behandelen of helpen met de bevalling. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek een verzekering