U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Blaasgruis konijn

Blaasgruis konijn

 

Blaasgruis konijn; wat is het?

Blaasgruis konijnBlaasgruis konijn is een vervelende aandoening. Konijnen hebben een bijzondere kalkhuishouding. Het lichaam van uw konijn neemt de hoeveelheid calcium in het konijnenvoer direct op in zijn lichaam. Als het calciumgehalte in het voer te hoog is, krijgt uw konijn een te hoog calciumgehalte in zijn bloed. Het overvloedige calcium zal uw konijn uitscheiden in zijn urine. Dit veroorzaakt calciumkristallen in de urine, resultaat: blaasgruis konijn.

Dus: teveel calcium in voer >> te hoog gehalte in bloed >> calciumkristallen in urine >> blaasgruis konijn

Blaasgruis konijn: oorzaken

Zoals gezegd is te veel calcium in het voer de grootste oorzaak van blaasgruis. Dit gebeurt vaak onbewust, maar is te sturen door u als eigenaar. Hoe komt een konijn aan een te hoog calciumgehalte: 

  • hooi op basis van alfalfa
  • kalkrijke groente
  • te veel biks
  • knaagstenen in het hok

 

konijn blaasgruis

Blaasgruis konijn: gevolgen

Als uw konijn blaasgruis heeft, kan dit gruis samen gaan klonteren. Er worden dan blaasstenen gevormd. Het is belangrijk dat u goed op uw konijn let. Zo kunt u een ernstige infectie voorkomen. Ieder konijn zal anders op een infectie reageren. Als u uw konijn goed kent dan weet u wanneer er veranderingen optreden in het gedrag van uw konijn.

Blaasgruis konijn; symptomen

Heeft uw konijn blaasgruis? Dan kunt u het herkennen aan subtiele en minder subtiele symptomen. Meestal doet hij dan meerdere kleine plasjes per dag. Uw konijn kan pijn hebben bij het plassen en strekt zijn lichaam helemaal als hij plast. Soms plast het konijn bloed en vormt zich een witte neerslag als de urine is opgedroogd. Ook kan het gebied rondom de geslachtsorganen van uw konijn nat zijn en er kan irritatie ontstaan door de brandende urine. Dit zijn allemaal redenen om contact op te nemen met de dierenarts.

Blaasgruis konijn; wat kan ik zelf doen?

Als uw konijn blaasgruis heeft, is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. U kunt blaasgruis soms wel voorkomen. Zo kunt uw konijnvoer geven dat een kleine hoeveelheid calcium bevat. Let ook op de calciumrijke producten die in het begin van dit artikel werden genoemd! Zorg daarnaast ook voor goede huisvesting voor uw konijn. In een te klein hok moeten konijnen namelijk met de achterkant omhoog om goed te kunnen plassen. Dit kan blaasgruis bij uw konijn in de hand werken.

Uw konijn blaasgruis? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw het vermoeden dat uw konijn blaasgruis heeft? En wilt u direct een afspraak maken met een dierenarts bij u in de buurt? Een dierenarts kan aan de hand van de urine van uw konijn bekijken of er sprake is van blaasgruis. Uw konijn krijgt in overleg medicijnen. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts