U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Blaasontsteking konijn

Blaasontsteking konijn

Blaasontsteking konijn; wat is het?

Blaasontsteking bij het konijn is een ontsteking in de blaas door een bacteriële infectie. Uw konijn kan eenvoudig een blaasontsteking krijgen. Een blaasontsteking bij het konijn ontstaat bijvoorbeeld door een laagje urine dat achterblijft in de blaas na een plasbeurt. Ook kunnen bacteriën het lichaam binnendringen door de plasbuis of de geslachtsorganen van uw konijn. Daarnaast kan de blaaswand of de blaaszenuw problemen veroorzaken waardoor blaasontsteking ontstaat. Een blaasontsteking is erg vervelend voor uw konijn. U kunt dan ook het beste meteen contact opnemen met een dierenarts of –kliniek bij u in de buurt.

Blaasontsteking konijn; symptomen

Een blaasontsteking bij het konijn is snel te herkennen door een oplettend baasje. Elk konijn heeft een vaste ‘plasplek’ in zijn konijnenhok. Bij een blaasontsteking is uw konijn ineens niet meer zindelijk en plast hij overal in het hok. Soms verandert ook de kleur van de urine. Zo kan de urine rood zijn en plast hij bloed. Rode urine kan ook veroorzaakt worden door kleurstoffen in het voer van uw konijn. Als de blaasontsteking ver gevorderd is, kan uw konijn ook sloom worden en slecht eten. Daarnaast kan het dier koorts krijgen.

Blaasontsteking konijn; wat kan ik zelf doen?

Let altijd op het gedrag van uw konijn. Dit helpt u om een eventuele blaasontsteking bij het konijn zo snel mogelijk vast te stellen. Merkt u verandering in het gedrag van uw konijn? Neem dan contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Vaak kan een blaasontsteking bij een konijn verholpen worden met antibiotica. Daarnaast kan de dierenarts een pijnstiller voorschrijven. Heeft uw konijn chronische blaasontsteking? Dan volgt in de meeste gevallen een onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen.

Uw konijn blaasontsteking? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw konijn pijn bij het plassen? Plast het konijn bloed? Is hij ineens niet meer zindelijk? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt. Uw dierenarts kan door middel van urineonderzoek vaststellen of uw konijn een blaasontsteking heeft. In overleg start hij de behandeling. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten