U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Darmimmobiliteit konijn

Darmimmobiliteit konijn

Darmimmobiliteit konijn; wat is het?

De darmen van het konijn werken alleen goed als er van bovenaf nieuw voedsel door het darmstelsel gaat. Dit nieuwe voedsel drukt als het ware de darmen leeg. Als het konijn niet eet (door stress, konijnenziekte, slechte voeding), blijft het oude eten dus in de darmen zitten. Daardoor voelt het konijn zich vol en zal het nog minder eten. Het gevaar ligt op de loer: darmimmobiliteit konijn, waarbij de darmen stil komen te liggen. Niet eten en darmimmobiliteit zijn levensgevaarlijk voor het konijn.

Darmimmobiliteit konijn; symptomen

De symptomen van darmimmobiliteit ziet u al snel. Het konijn stopt met poepen en met eten, waardoor hij het probleem steeds groter maakt.

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling van darmimmobiliteit bij uw konijn?

De darmen van uw konijn moeten in actie komen! Ga daarom in ieder geval naar de dierenarts. Vocht en voeding zijn nu cruciaal voor uw konijn, daarom is dwangvoeding nodig. Ook vers ananassap wordt genoemd om aan het konijn te geven. Als de darmen niet in beweging komen, gaat het voer vastzitten aan de haren in zijn buik. Dan ontstaat er een soort haarbal bij het konijn.Dit is dus het gevolg van de darmimmobiliteit en niet de oorzaak van zijn problemen.

Konijn eet niet? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Eet uw konijn ineens niet meer? Ziet u al een halve dag geen of nauwelijks keutels liggen? Dan kan uw konijn darmimmobiliteit of een verstopping hebben. Dit is levensgevaarlijk, al binnen 24 uur! Neem daarom contact op met een dierenarts of dierenkliniek. De dierenarts kan uw konijn vocht toedienen, dat helpt tegen de uitgedroogde massa (verstopping) in zijn buik. Ook krijgt hij een middel die de darmen weer in beweging brengt. In combinatie met dwangvoeding kan uw konijn hierdoor van de darmimmobiliteit afkomen.