U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Dood konijn; signalen en oorzaken

Dood konijn; signalen en oorzaken

Een tragisch moment; op een dag komt u bij het konijnenhok aan. Uw konijn ligt dood in een hoekje. U schrikt natuurlijk enorm. Tegelijkertijd heeft u allerlei vragen; is hij niet gewoon aan het slapen? Of is hij heel ziek? Wat moet ik nu met hem doen?

Dood konijn; hoe zie ik dat?

Prooidieren als konijnen laten niet snel zien dat ze ziek zijn. Dan zijn ze immers een hele makkelijke prooi. Als u ziekteverschijnselen bij uw konijn opmerkt, is hij vaak al erg ziek. Een konijn dat zich heel slecht voelt en dood gaat, trekt zich vaak terug in zijn nachthok of een rustig hoekje. Komt u bij het hok en ziet uw konijn er dood uit? Ligt hij helemaal stil? Meestal is dat loos alarm, want konijnen en cavia’s kunnen er soms ontzettend rustig bijliggen. Een echt dood konijn herkent u echter direct:

  • Stil liggen
  • Uitgestrekt en op zijn zij
  • Stijve houding
  • Geen hartslag als u voelt
  • Koud (tenzij het net gebeurd is)

Dood konijn; oorzaken

Als u uw konijn goed in de gaten houdt, merkt u het wel wanneer hij ziek is. Hij stopt bijvoorbeeld met eten, krijgt diarree of juist geen keutels meer, maakt andere geluidjes, is snotterig. Let goed op dit soort signalen, want vaak is een konijn er dan al slecht aan toe. Vooral als een konijn niet eet kan hij al snel sterven. Ga daarom bij twijfel altijd naar een dierenarts. Een dood konijn kan sterven aan allerlei klachten, zoals VHS, Myxomatose of gebitsproblemen. Natuurlijk kan het konijn ook gewoon oud zijn, de meeste konijnen worden niet ouder dan een jaar of 10.

Dood konijn; wat nu?

U treft een dood konijn aan in het hok. Wat nu? Er zijn verschillende manieren om om te gaan met een overleden konijn. Begraven, cremeren of bij de dierenarts achter laten, wij geven u meer informatie over ‘Overleden konijn: wat voor opties zijn er?’