U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Gebitsproblemen konijn

Gebitsproblemen konijn

Gebitsproblemen konijn: wat houdt het in?

Het konijn heeft een bijzonder gebit. De tanden van uw konijn groeien namelijk zijn hele leven door. Het gebit van uw konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. De stifttanden zijn kleine tanden die achter de snijtanden in de bovenkaak staan. Door de juiste voeding en stand van de tanden kunnen deze perfect slijten als uw konijn eet. Staan de tanden verkeerd of krijgt uw konijn niet de juiste voeding, dan ontstaan er gebitsproblemen. Ook kan uw konijn gebitsproblemen krijgen door een opgelopen trauma aan een tand of aan zijn kaak. Door gebitsproblemen ontstaat pijn, slecht of niet eten en uw konijn kan depressief worden en gedragsveranderingen laten zien.

Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark

Gebitsproblemen konijn: symptomen

Soms kunt u gebitsproblemen herkennen aan scheefgroei van tanden, zogenaamde olifantstanden. Ook kan uw konijn niet eten terwijl hij wel interesse heeft in voer. Ook spelen met voer en er proppen van maken kunnen horen bij gebitsproblemen. Soms kunnen traanbuizen ontstoken en krijgt uw konijn last van tranende ogen en neus-uitvloeiing. Als uw konijn slecht kan eten, ontstaat er vermagering. Ook kan diarree of verstopping een gevolg van gebitsproblemen zijn.

Gebitsproblemen konijn: wat kunt u zelf doen?
Gebitsproblemen zijn te voorkomen door de tanden van het konijn goed te verzorgen. U kunt uw dierenarts advies vragen over de voeding voor uw konijn. Ook kan het soms nodig zijn om periodiek met uw konijn naar een dierenarts te gaan voor een gebitsbehandeling. Als erfelijkheid de oorzaak is van de gebitsproblemen kan uw dierenarts het gebit van uw konijn misschien behandelen. De snijtanden kunnen bijvoorbeeld geslepen worden.

Uw konijn  gebitsproblemen? Zoek dan direct een dierenarts of dierenkliniek
Denkt u dat uw konijn last heeft van gebitsproblemen? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan het gebit van uw konijn beoordelen en eventueel aanpassingen maken. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts