U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Haarbal konijn

Haarbal konijn

Haarbal konijn; wat is het?

Haarbal bij konijnenEen haarbal is een verzameling van haren die een dier binnenkrijgt door zichzelf schoon te likken. Vooral bij katten is dit een bekend verschijnsel, de haren klonteren samen en vormen een haarbal in de maag. Bij konijnen met problemen als verstopping en die stoppen met eten, stelt men de diagnose ‘haarbal’ ook nog wel eens. Een haarbal bij een konijn is echter niet correct. Bij het konijn bestaat de haarbal voornamelijk uit voedsel dat stagneert, de haren blijven eraan plakken, maar zijn niet de oorzaak.

Haarbal konijn; symptomen?

De ‘haarbal’ bij uw konijn is dus niet de oorzaak van het probleem. Vaak is het zo dat er darmimmobiliteit is, een traag of stilgelegd darmstelsel. De bal met voer en haren zorgt vervolgens voor een verstopping, omdat het niet meer verder wordt gesluisd. Een konijn kan maximaal 24 uur zonder voedsel, dus het is van belang om snel te handelen. Als het konijn stopt met eten door deze verstopping of darmimmobiliteit ligt alles helemaal stil. Het konijn kan hieraan overlijden. Neem dus altijd contact op met een dierenarts als u zich zorgen maakt over het eet- of ontlastingspatroon van uw konijn.

 

Haarbal konijn; wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk dat de darmen van uw konijn goed werken. Om het verstoppen te voorkomen is goede voeding van belang, vooral veel hooi. Als uw konijn last heeft van de ‘haarbal’, is dwangvoeding nodig om de darmen in beweging te laten komen. De dierenarts onderzoekt het konijn en moet het onderliggende probleem achterhalen, anders blijft het ‘haarbalprobleem’ terugkomen.

Haarbal bij uw konijn of darmklachten? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Eet uw konijn plotseling nog amper? Ziet u weinig keutels in zijn hok liggen? Maakt hij een lusteloze indruk? Neem dan direct contact op met een dierenarts of dierenkliniek, uw konijn kan een zogenaamde haarbal (verstopping) hebben door darmproblemen.