U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn benauwd

Konijn benauwd

Konijn benauwd; wat betekent dat?

Een konijn dat benauwd is voelt zich niet goed. Het komt redelijk vaak voor bij konijnen. Een benauwd konijn heeft problemen met zijn ademhaling. Deze ademhalingsproblemen zijn onder te verdelen in twee soorten: voorste luchtwegproblemen en long/luchtweg problemen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een konijn benauwd wordt. Uw konijn kan benauwd zijn of ademhalingsproblemen krijgen door een virus, zoals Herpes of Myxomatose. Maar ook verstoppingen door een stukje hooi, een poliep of tumor kunnen het konijn benauwd maken. Uw konijn heeft vaak medische zorg nodig als hij last heeft van zijn ademhaling.  

Konijn benauwd: symptomen en ademhaling


Als uw konijn benauwd is, dan merkt u dit doordat zijn ademhaling langzamer gaat dan normaal. Normaal gesproken ademt een konijn tussen de 30 en 60 keer per minuut. Ademt uw konijn lager dan 30 keer per minuut, dan spreken we van een abnormale ademhaling. Niezen en neusafscheiding kunnen ook duiden op een benauwd konijn. Ligt de oorzaak in de longen, dan kan uw konijn blauwzucht krijgen door zuurstofgebrek. De tong en lippen van uw dier kleuren dan blauw. Daarnaast kunnen anorexia, depressie en koorts het konijn benauwd maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konijn benauwd; wat kan ik zelf doen?

Merkt u dat uw konijn moeilijker ademt dan normaal? Misschien is uw konijn benauwd. Neem daarom direct contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Een konijn kan erg snel stress krijgen, het is dan ook belangrijk dat het dier behandeld wordt. De dierenarts onderzoekt uw konijn en kijkt naar de oorzaak van de moeilijke ademhaling van uw konijn. In geval van een verstopping maakt hij de neus van uw konijn vrij. Zelf kunt u ervoor zorgen dat uw konijn zo min mogelijk stress ervaart. Is het konijn benauwd? Pak hem niet te vaak op en vervoer hem alleen van- en naar de dierenarts als dit noodzakelijk is.

Konijn benauwd en zware ademhaling? Zoek direct een dierenarts


Is uw konijn benauwd? Neem dan meteen contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Uw konijn krijgt een onderzoek en de oorzaak van de zware ademhaling kan vastgesteld worden. Zoek direct en dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten