U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn drinkt niet

Konijn drinkt niet

Een konijn heeft naast vers groenvoer ook elke dag vers drinkwater nodig. Hoeveel hij hiervan drinkt verschilt per konijn. Het ene konijn drinkt maar 5 ml op een dag, het andere konijn drinkt 100 ml per kg lichaamsgewicht. Dit hangt vooral samen met hoeveel groenvoer hij krijgt (daar haalt hij vocht uit) en met bijvoorbeeld de temperatuur. Denkt u: mijn konijn drinkt niet? Dan kan er ook iets aan de hand zijn. Houdt dit goed in de gaten en kijk ook naar andere ziekteverschijnselen. Raadpleeg bij twijfel over het drinkgedrag van uw konijn de dierenarts.

Konijn drinkt niet; oorzaken

Hoewel vooral het stoppen met eten al snel levensbedreigend is voor een konijn, moet hij natuurlijk ook drinken. Als u ziet dat uw konijn plotseling niet meer drinkt, dan kan er iets aan de hand zijn. Komt hij lusteloos over en zit hij veel in een hoekje? Dan kan hij ziek zijn. Als hij ook niet meer eet en amper nog keutels produceert, drinkt hij niet door een darmprobleem. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen als uw konijn niet drinkt, zodat u tijdig kunt ingrijpen.

Konijn drinkt niet; wat kan ik zelf doen?

Heeft u net een nieuw konijn dat niet drinkt? Misschien heeft u het water in een flesje gedaan en snapt hij dat niet goed. Probeer dan eens een drinkbakje en help hem met het flesje (er zachtjes in knijpen en bij zijn snuit houden). Als uw konijn plotseling niet meer drinkt, check dan of hij uitgedroogd is. Dit doet u door zijn vel op de rug even omhoog te trekken, kijk of het direct terugspringt, dan is hij nog niet uitgedroogd. Een konijn dat niet drinkt kan ernstig ziek zijn. Met een spuitje kunt u water in zijn bek laten lopen. Geef ook vochtrijk groenvoer extra.

Konijn drinkt niet en de dierenarts

Als uw konijn ineens een tijd niet drinkt, is het tijd voor de dierenarts in te grijpen. Het hangt uiteraard af van de andere klachten die uw konijn heeft. Is uw konijn verstopt door een stille darm? Of heeft hij juist diarree? Heeft hij last van parasieten of gebitsproblemen en drinkt het konijn daarom niet? Uw dierenarts onderzoekt het konijn en geeft eventueel dwangvoeding en kan vocht toedienen via een infuus.