U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn niest

Konijn niest

Konijn niest; wat nu?

Uw konijn niest ineens regelmatig. Is hij verkouden? Is er iets anders aan de hand? Een konijn niest niet zomaar, eigenlijk zijn konijnen nooit verkouden. Het niezen kan verschillende dingen betekenen. U moet het in ieder geval goed in de gaten houden en op andere ziekteverschijnselen letten. Een gezond konijn heeft een droge neus. Als hij niest en een natte snotneus heeft, ziet u dit soms niet aan de neus. Check daarom ook zijn voorpootjes, die worden nat en vies door het genies en het snot.

Konijn niest door allergie

Een konijn niest niet zomaar. Hij kan bijvoorbeeld last hebben van een allergie. Heeft u misschien een andere bodembedekker gekozen in zijn hok? Of heeft u ander hooi gekocht? Probeer dan eens dit te veranderen en kijk of het niezen stopt. Ook is het belangrijk dat u regelmatig het hok goed schoonmaakt en dat het niet in de tocht staat. Als de lucht vervuild is (bijvoorbeeld door sigarettenrook) heeft dit een slechte invloed op de gezondheid van uw konijn. Lees ook meer over goede huisvesting voor het konijn.

Konijn niest door snot konijn

Uw konijn niest en er komt een waterige substantie uit zijn neus. Hij kan last hebben van besmettelijk snot, ofwel pasteurella. Het niezen gaat gepaard met ontstoken ogen, gebrek aan eetlust en benauwdheid. Snot bij uw konijn is te behandelen, maar wel gevaarlijk. Vermoedt u dat uw konijn niest door besmettelijk snot? Neem dan direct contact op met een dierenarts.

Konijn niest door gebitsproblemen

Een andere oorzaak van een konijn dat niest zijn gebitsproblemen. Door ontstekingen aan kieswortels kan het konijn een abces of infectie krijgen in zijn holtes. Dit veroorzaak bijvoorbeeld niezen, traanogen en een vieze neus. Een dierenarts kan uw konijn van zijn gebitsproblemen verlossen.