U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn plast bloed

Konijn plast bloed

Konijn plast bloed; gewoon rode urine

Veel mensen die een konijn hebben, zien het wel eens; uw konijn plast bloed. De urine is oranje of rood en u maakt zich direct zorgen. In veel gevallen is dit echter niet nodig. Een konijn met oranje of rode urine (vaak volledig rood) dat verder geen klachten heeft, is meestal gezond. De urine heeft dan teveel urinepigment, oorzaken:

  • Behandeling met antibiotica
  • Bij de eerste kou in de herfst
  • Eten van dennentakken
  • Eten van wortels, spinazie of andere groenten die bètacaroteen bevatten

 

Meestal heeft de urine na een paar dagen weer de normale kleur. Ga bij twijfel alsnog naar de dierenarts.

Konijn plast bloed; symptomen

Uw konijn plast bloed, hoe ziet dat er dan uit? Als er echt bloed bij de urine zit, is de kleur vaak lang niet zo rood als bij de zojuist genoemde oorzaken. Uw konijn zal daarnaast andere symptomen vertonen, afhankelijk van wat er aan de hand is. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden.

 

Konijn plast bloed; oorzaken

Een konijn dat bloed plast is ziek, maar het hoeft niet ernstig te zijn. Raadpleeg echter altijd een dierenarts. Het konijn plast bloed, mogelijke oorzaken zijn:

Konijn plast bloed; wat te doen?

Heeft uw konijn rode urine? Bekijk dan ook het gedrag van uw konijn. Is hij ineens niet zindelijk meer? Plast hij heel veel? Raadpleeg dan bij twijfel een dierenarts, uw konijn plast bloed. Dat is een aanwijzing voor een gezondheidsprobleem. De dierenarts onderzoekt zijn urine en behandelt uw konijn.