U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn schijnzwanger

Konijn schijnzwanger

Konijn schijnzwanger: symptomen

Vanuit het niets is uw konijn ineens chagrijnig of agressief. Ook sleept ze met stro door het hok, plukt haren uit haar vacht…is uw konijn schijnzwanger? Dit komt relatief veel voor bij voedsters. Is uw konijn bij een mannetje in de buurt geweest, en zijn ze niet gecastreerd of gesteriliseerd? Dan kan uw konijn ook zwanger zijn. De draagtijd van een konijn ligt tussen de 28 en 32 dagen, enkele dagen voor de bevalling maakt ze dan haar nest.

 

Konijn schijnzwanger: wat moet u doen?

Het komt dus vaak voor dat een konijn schijnzwanger is. Het is vooral een hormonale kwestie bij een niet-gesteriliseerd konijn. U kunt uw konijn laten steriliseren om de schijnzwangerschap te voorkomen, ook helpt dit risico’s als baarmoederkanker te verminderen. Als er een mannetje in de buurt is, is de kans op schijnzwangerschap groter. Laat uw konijn met rust als zij (schijn)zwanger is. Haal het nestje dat ze maakt niet weg, maar wacht tot ze het zelf vertrapt. Anders blijft ze haren uit haar vacht trekken. De schijnzwangerschap gaat vanzelf weer over. Maakt u zich toch zorgen, neem dan contact op met een dierenarts.

Konijn schijnzwanger en de dierenarts

Sommige konijnen zijn vaak schijnzwanger. Dat kan erg vervelend zijn voor het konijn, die heeft dan veel last van haar hormonen. Ook kan het lastig zijn voor de omgang met uw konijn, ze kan chagrijnig of zelfs agressief zijn. Geef haar in ieder geval meer rust. Overleg met uw dierenarts of sterilisatie van uw konijn een goed idee is. Dit brengt de hormonen van uw konijn weer in balans.

Ook interessant:

> Klachten bij uw konijn

> Dik konijn