U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Konijn zwanger

Konijn zwanger

Konijn zwanger: symptomen

Wanneer een vrouwtjeskonijn en een mannetjeskonijn samen in een ruimte zijn, is de kans groot dat het vrouwtje gedekt wordt. Bevruchting zorgt ervoor dat het konijn zwanger raakt. Wilt u dit voorkomen? Scheidt dan mannetjes en vrouwtjes altijd. Of laat uw konijn castreren of steriliseren. Is uw konijn (de voedster) zwanger, dan is dat moeilijk te zien voor u. Wel zijn er wat vage symptomen bij een zwanger konijn:

  • Onverzadigbare honger
  • Chagrijnig gedrag
  • Haren plukken en een nest bouwen

 

Het konijn kan ook schijnzwanger zijn. Ze vertoont dan dezelfde symptomen als een zwanger konijn, inclusief het nest bouwen. Maar er komen vervolgens geen jongen (lees meer over ‘Baby konijn in huis’)

Konijn zwanger; verzorging

Is uw konijn zwanger of denkt u dat in ieder geval? Dan kan ze wel wat extra verzorging gebruiken. De enorme eetlust zorgt ervoor dat extra gezonde voeding nodig is. Een liksteen kan bijvoorbeeld helpen om meer mineralen binnen te krijgen. Zorg ook altijd voor genoeg hooi. Haal de rammelaar (mannetjeskonijn) bij haar weg. Het zwangere konijn heeft meer rust nodig. Vermijd optillen als het konijn zwanger is. Maak tegen het einde van de draagtijd het hok nog eens goed schoon.

Konijn zwanger; draagtijd en bevalling

Als uw konijn zwanger is, is de draagtijd ongeveer 28-32 dagen. Aan het eind van de draagtijd gaat ze een nestje bouwen. U kunt dan dus de jongen verwachten. Gemiddeld werpt een konijn 4-12 jongen bij de bevalling. Dit hangt wel af van het konijnenras (de grootte van het konijn) en of ze al vaker geworpen heeft. Het konijn verzorgt haar jongen zelf.

Is uw konijn ziek en lijkt ze zwanger? Verloopt de zwangerschap met problemen? Dan raden we u altijd aan naar een dierenarts in de buurt te gaan.