U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Myiasis konijn

Myiasis konijn

Myiasis konijn; wat is het?

Myiasis of madenziekte bij het konijnIn de zomermaanden is het extra belangrijk dat u uw konijn in de gaten houdt. Uw konijn kan dan namelijk myiasis krijgen. Myiasis, ook wel madenziekte genoemd, wordt veroorzaakt door een blauw-groene vlieg. Deze vlieg noemen wij de strontvlieg. Als de lente eindigt en de zomer begint dan is deze vlieg veel aanwezig. Hij ruimt uitwerpselen van dieren op, maar tegelijkertijd zoekt hij naar vieze achterwerken van andere dieren. Zo ook dat van uw konijn. Deze vlieg legt zijn eitjes net onder de staart of tussen de achterpoten van uw konijn. Als deze eitjes uitkomen dan worden het maden. Deze maden vreten zich binnen 4 uur een weg naar binnen in het lichaam van uw konijn. Daar veroorzaken de maden bloedvergiftiging. Als uw konijn besmet is met de maden dan is dit levensgevaarlijk. Uw konijn kan binnen twee dagen overlijden als hij geen behandeling krijgt. Ook als uw konijn wondjes op haar lichaam heeft kunnen de vliegen daar eitjes in leggen. Houd uw konijn schoon, zorg voor een goede hygiëne en behandel wondjes op tijd.

Myiasis konijn; symptomen

 

Myiasis konijn; wat kan ik zelf doen?

U kunt er voor zorgen dat myiasis uw konijn niet besmet. Houd uw konijn goed schoon. De vliegen houden van vieze achterwerken en hokken. Uw konijn kunt u zelf wassen en het konijnenhok moet u goed schoon maken. Om de vliegen uit het hok te weren kunt u gebruik maken van een fijn soort hor of van de hoes voor uw konijnenhok van Trixie.

Uw konijn myiasis? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft u het vermoeden dat uw konijn myiasis heeft? Een dierenarts kan vaststellen of uw konijn besmet is. Daarnaast kan een dierenarts uw konijn op de juiste manier behandelen. Een behandeling is dan ook noodzakelijk als uw konijn myiasis blijkt te hebben. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenarts