U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Prenatale sterfte (abortus) bij konijnen

Prenatale sterfte (abortus) bij konijnen

Wat is prenatale sterfte?

Prenatale sterfte (abortus) bij konijnenPrenatale sterfte bij konijnen betekent dat de jonge konijntjes vroegtijdig overlijden. Soms al in de buik en soms net na de geboorte. Het pasgeboren konijn (Lamprei) is bijvoorbeeld niet levensvatbaar. Prenatale sterfte wordt ook wel (spontane)abortus genoemd. Het vrouwtjeskonijn (de voedster) kan ook een spontane abortus krijgen omdat ze zelf ziek is, gestrest is of niet het juiste voedsel krijgt. Spontane abortus komt vaak voor bij konijnen. Uw voedster loopt dus veel risico als u aan een nestje wilt beginnen. Let goed op de gezondheid van uw voedster. Heeft ze bijvoorbeeld coccidiose, myxomatose of een parasitaire infectie? De kans op prenatale sterfte is dan erg groot. Ook overbevolking is een reden voor spontane abortus. De embryo’s en de moederkoek lossen tijdens de derde week van de zwangerschap op en worden weer opgenomen in het lichaam van het konijn. Het is een soort natuurlijke geboortebeperking.  

Symptomen prenatale sterfte bij het konijn

U kunt van tevoren niet zeggen of uw konijn een abortus krijgt. Symptomen zijn er ook niet behalve dan het niet volbrengen en dus niet bevallen na een dekking. De omstandigheden kunnen zo slecht zijn dat u het wel aan ziet komen. Een ziek of gestrest vrouwtje heeft een grotere kans op een spontane abortus. De huisvesting is dan ook belangrijk. Bij veel tocht, slecht voedsel en bijvoorbeeld verkeerd optillen wordt de kans op een spontane abortus ook groter. 

Wat kunt u zelf doen tegen prenatale sterfte bij uw konijn?

Wilt u beginnen aan een nestje en uw konijn laten dekken? Denk dan goed na en zorg voor de juiste omstandigheden. Zorg ervoor dat uw konijn in een prima conditie is en geen gezondheidsproblemen heeft. De juiste huisvesting, voeding en rust geven uw konijn ook meer kans op een goede zwangerschap en een gezond nestje jongen. Vraag een dierenarts om advies als u met uw konijn wilt gaan fokken. De jonge konijntjes brengen een hoop verantwoordelijkheid en zorg met zich mee. 

Vermoedt u een spontane abortus bij uw konijn? Zoek direct een dierenarts

Als u denkt dat uw konijn extra kans heeft op een spontane abortus, neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Uw dierenarts kan uw konijn onderzoeken en een zwangerschap of spontane abortus vaststellen. Soms is een röntgenfoto nodig. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek producten