U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Snot konijn

Snot konijn

Snot konijn; wat is het?

Besmettelijk snot bij het konijn is een luchtweginfectie, veroorzaakt door de bacteriën Bordetella bronchiseptica en Pasteurella multocida. Deze ziekte wordt vaak aangeduid met ‘snot konijn’ of ‘pasteurella konijn’. Veel konijnen zijn drager van de ziekte, maar krijgen er geen last van. Ze zijn besmet vanuit het nest, of door contact met andere konijnen. Breekt de ziekte eenmaal uit, dan kan het konijn vaker last van snot krijgen. In ernstige gevallen leidt besmettelijk snot tot longontsteking met een dodelijke afloop. Gelukkig is het wel goed te behandelen.

Snot konijn; symptomen

Een konijn dat last heeft van besmettelijk snot/pasteurella voelt zich helemaal niet lekker.

 

Snot konijn; wat kan ik zelf doen?

Hoewel konijnen de ziekte besmettelijk snot bij zich dragen, vaak al vanaf de geboorte, kunt u een uitbraak soms voorkomen. Goede hygiëne en een schoon konijnenhok helpen daarbij. De leefomstandigheden moeten goed zijn voor een konijn. Voorkom ook stress bij uw konijn en zorg voor ventilatie en bescherming tegen tocht.

Snot/pasteurella bij uw konijn? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw konijn ineens veel last van snot? Is hij benauwd en lusteloos? Misschien heeft uw konijn last van pasteurella. Zoek direct een dierenarts bij u in de buurt. De ziekte kan behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers.