U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Verstopping konijn

Verstopping konijn

Verstopping konijn: wat betekent het?

Verstopping bij konijnenEen konijn kan last krijgen van verstopping als zijn darmen te traag werken. Uw konijn voelt zich dan vol en gaat steeds minder eten en drinken. De hoeveelheid ontlasting neemt af en stopt uiteindelijk.
Verstopping is levensgevaarlijk. Een konijn dat niet meer eet en drinkt droogt uit. Tijdig ingrijpen is nodig om te voorkomen dat het misgaat.
 De oorzaak van verstopping is meestal voeding met te weinig vezels of te weinig hooi. Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen. Bij een gebrek aan vezels blijft het voedsel te lang in het darmstelsel. Het kan zich dan gaan ophopen. Als uw konijn in de rui is en veel haar binnenkrijgt, gebeurt dat nog sneller en krijgt hij haarballen. 
Andere oorzaken van verstopping zijn gebitsproblemen, darmparasieten, vergiftiging en stukjes karton of tapijt waaraan uw konijn geknaagd heeft. Lees meer over goede voeding voor uw konijn.

 

Verstopping konijn voorkomen?

Goede voeding voorkomt verstopping bij konijnen. Geef uw konijn daarom genoeg hooi, water en vers groenvoer. Het hooi mag nooit op zijn. Laat uw konijn verschillende soorten groen per dag eten, zoals andijvie, witlof, peterselie, wortelgroen of paardenbloemblad. Een konijn dat nog geen groente gewend is, moet u hier langzaam aan laten wennen. Wortel en fruit mag u ook geven, maar niet te veel omdat er suiker in zit. Let op: bonen, granen, ijsbergsla, ui-achtigen en de meeste koolsoorten zijn slecht voor uw konijn. Van droogvoer heeft een konijn maar een klein beetje nodig. Zorg ook dat uw konijn genoeg beweging krijgt, zeker twee uur per dag. Borstel uw konijn regelmatig, vooral als het in de rui is. U voorkomt zo dat uw konijn veel haar binnenkrijgt. 
Heeft uw konijn last van beginnende verstopping? Neem dan contact op met een dierenarts. Geef uw konijn extra veel hooi, natgemaakte groente en water. Haal het droogvoer even weg. Eet uw konijn niet goed? Dan kunt u het bijvoeren met Recovery, een dwangvoer met vezels, verkrijgbaar bij de dierenarts. Gebruik hiervoor een spuitje waarvan u het tuitje afsnijdt zodat de opening wat wijder is. Geef uw konijn daarnaast Prozyme, een enzym uit ananas dat de spijsvertering weer op gang helpt. Vers ananassap bevat ook dit enzym, maar alléén als u het vers perst. Sap bewaren in de koelkast heeft geen zin, het verliest dan zijn werking. Invriezen in een ijsklontjesvorm kan wel. U kunt dan steeds voor gebruik een ijsklontje ontdooien. Het is ook goed om uw konijn probiotica voor een goede darmflora te geven; Bio-lapis of Lactobacillus.
De dierenarts geeft uw konijn wellicht een mild laxeermiddel. Dit maakt de ophoping in de darmen zachter en stimuleert de darmwerking. Als uw konijn pijnlijke en opgezwollen darmen heeft, zijn deze medicijnen niet geschikt.

Eet u konijn niet meer en komen er ook geen keutels meer? Dan heeft uw konijn volledige verstopping. U moet uw konijn dan zeker dwangvoer geven. Bij een volledige verstopping heeft het konijn nat voer zonder vezels nodig, géén vezelrijk voer. Babyvoeding van de supermarkt is hiervoor geschikt of Juvenile of Convalescence van de dierenarts. Om uw konijn te beschermen tegen uitdroging kunt u het voer het best aanmaken met ORS, een glucosezoutoplossing. Dit kunt u ook zelf maken.
Een gezond konijn eet blindedarmkeutels voor onmisbare vitaminen. Om vitaminegebrek te voorkomen kan de dierenarts een vitamine-injectie geven. Verder heeft uw konijn bij een volledige verstopping dezelfde medicijnen nodig als bij een beginnende verstopping.


Heeft uw konijn verstopping? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Denkt u dat uw konijn last van verstopping heeft? Maak dan een afspraak met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw konijn onderzoeken om de oorzaak van de verstopping vast te stellen. Ook kijkt de arts waar de verstopping zit. Is dit in de maag of de darmen? Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling. Vind direct een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten