U bent hier: Klachten bij uw dier Konijnen Wormen konijn

Wormen konijn

Wormen konijn; wat betekent het?

Bij wormen bij een konijn heeft het konijn last van een worminfectie. Vaak uit zich dit in een terugkerende stille darm bij het konijn. De wormen zitten bij het konijn in de blindedarm, daardoor ziet u ze niet in de normale harde keutels. Ze zijn wel vaak zichtbaar in de zachte keutels. In de meeste gevallen gaat het om de zogenaamde 'pinworm'.

wormen konijn

Wormen konijn: oorzaken besmetting

Een konijn raakt besmet met wormen door een eitje van een worm te eten. Besmetting kan op verschillende momenten plaatsvinden:

  • via de moeder
  • via een ander besmet konijn
  • door het buitenzijn en aanwezigheid van wormen

 

Het lastige bij wormen is dat er vaak sprake is van herbesmetting, doordat hij zijn eigen keutels opeet. Wanneer deze wormpjes bevatten, houdt hij het dus in stand. Het is dan ook belangrijk niet alleen de worminfectie te lijf te gaan, maar ook herbesmetting te voorkomen.

Wormen konijn; symptomen

De symptomen bij een konijn met wormen zijn verschillend. Vaak ontdekt de dierenarts het als het konijn een terugkerende stille darm heeft. Ook zijn er soms kleine witte sliertjes te zien in de blindedarmkeutels, dit zijn de wormpjes.

Wormen konijn; wat kan ik zelf doen?

Om een worminfectie te voorkomen kunt u zelf voor goede hygiëne en een schoon hok voor uw konijn zorgen. Let ook op waar u gras en groente vandaan haalt. Wormen krijgt het konijn ook via gras dat met wilde konijnen in aanraking is geweest. Heeft u meerdere konijnen bij elkaar zitten? Zorg dan dat u het probleem direct aanpakt bij een besmet konijn, elkaar besmetten is zo gebeurd.

Wormen bij uw konijn? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw konijn ineens andere ontlasting? Eet hij bijna niet meer? Ziet zijn vacht er slecht uit? Ga dan direct naar een dierenarts. Als uw konijn een worminfectie heeft behandelt de dierenarts hem met een kuur hiertegen.