U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Aarsmaden bij paarden

Aarsmaden bij paarden

Wat zijn aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine ronde wormen met een klein staartje. De volwassen aarsmaden leven in de dikke darm van uw paard. En wel in de endeldarm. Dit laatste stukje darm is ideaal omdat de aarsmaden zo eenvoudig via de anus van uw paard naar buiten kunnen. Dit doen ze wanneer uw paard uitrust. De aarsmaden leggen eitjes rondom de anus van uw paard. De aarsmaden kruipen vervolgens weer naar binnen. De eitjes vallen in de wei of op stal waar de larven uitkomen. Uw paard kan de larven nu weer opeten. Gelukkig komen aarsmaden niet heel vaak voor. Maar uw paard kan net de pech hebben er toch last van te krijgen.

Symptomen van aarsmaden bij paarden

Heel af en toe kunt u volwassen aarsmaden tegen komen in de mest van uw paard. Verder wordt er bij mestonderzoek vaak niets gevonden omdat de eitjes aan de anus kleven. De eitjes veroorzaken echter wel jeuk aan de anus van uw paard. Hij gaat schuren met zijn achterhand tegen ruwe oppervlakten. 

Wat kunt u zelf doen tegen aarsmaden bij uw paard?

Ontwormen. Dat is het enige dat u kunt doen tegen de aarsmaden. Helaas zijn de aarsmaden niet gevoelig voor alle ontwormingsmiddelen. U kunt uw dierenarts om advies vragen. Ontwormen werkt ook tegen andere wormen zoals spoelworm, de grote bloedworm, lintworm en de veulenworm.

Heeft uw paard last van aarsmaden? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van aarsmaden bij uw paard? Twijfelt u over de gezondheid van uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan vaststellen welke wormen uw paard klachten bezorgen en de juiste medicijnen voorschrijven. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering