U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Afrikaanse paardenpest bij paarden

Afrikaanse paardenpest bij paarden

Wat is de Afrikaanse paardenpest?

De Afrikaanse paardenpest (APP) is een infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus en komt in verschillende vormen voor nl in de long of in het hart. Na de eerste symptomen kan het paard bij een zware infectie binnen enkele uren sterven. De Afrikaanse paardenpest kan niet van paard op paard overgebracht worden. Muggen zijn de grootste ziekteverwekkers. Vooral de knut, een klein steekvliegje, heeft hier een groot aandeel in. De ziekte komt vooral voor in Afrika, Spanje en Portugal. Daar is de mug actief en zijn de omstandigheden voor het virus gunstig. Denkt u er over om uw paard mee te nemen naar één van deze landen? Zorg er dan voor dat uw paard wordt ingeënt. Ook andere ziekten kunt u met inentingen voorkomen.

Symptomen van Afrikaanse paardenpest bij paarden

De Afrikaanse paardenpest komt in verschillende vormen voor. Het virus kan voorkomen in de longvorm. Uw paard krijgt dan acute koorts en ademhalingsproblemen. Hoesten en zweten volgen snel. De meeste paarden sterven binnen een aantal uren. Ook kan de Afrikaanse paardenpest in de hartvorm voorkomen. Eerst begint koorts. Deze houdt enkele dagen aan waarna de kuiltjes boven de ogen zich vullen met vocht. Ook de rest van het hoofd zwelt op. Uw paard kan overlijden aan hartfalen. Ook kan uw paard de koortsvorm krijgen waarbij eerst koorts ontstaat en daarna lichte vochtvorming. De meeste paarden herstellen van deze vorm. 

Wat kunt u zelf doen tegen de Afrikaanse paardenpest bij uw paard?

Als uw paard eenmaal de Afrikaanse paardenpest heeft, kunt u niets meer doen. Uw paard heeft maar een kleine kans om te overleven. U kunt er wel voor zorgen dat uw paard beschermd is tegen het virus door uw paard te laten inenten. De dierenarts kan u hierover informeren.

Heeft uw paard de Afrikaanse paardenpest? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden dat uw paard de Afrikaanse paardenpest heeft? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de ziekte vaststellen en u informeren over de verdere acties. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering