U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Allergie bij paarden

Allergie bij paarden

Allergie bij paarden: wat is het?

Net als mensen kunnen paarden ook last hebben van allergieën. Het afweersysteem van uw paard reageert op een stof vanuit de omgeving. Normaal zou het afweersysteem alleen moeten reageren op schadelijke stoffen zoals virussen en bacteriën. Bij een allergie is het afweersysteem van uw paard overgevoelig. Een allergie is vervelend en vaak niet te genezen. Het lichaam van uw paard blijft gevoelig voor de stof en zal altijd blijven reageren. Toch kan een allergie behandeld worden zodat uw paard er minder last van heeft. Uw paard kan bijvoorbeeld een luchtwegallergie (astma) hebben, een huidallergie of een voedselallergie. Waar uw paard op reageert is niet meteen duidelijk. De dierenarts kan soms de oorzaak vaststellen.

Allergie bij paarden: symptomen

De symptomen van de allergie hangen af van het soort allergie dat uw paard heeft. Heeft uw paard een allergische reactie aan de luchtwegen? Dan krijgt uw paard het benauwd. Heeft uw paard een voedselallergie, dan kan uw paard een darmontsteking of koliek krijgen. Heeft uw paard last van bultjes of staarteczeem? Dan is er sprake van een huidallergie. 

Allergie bij paardem: wat kunt u zelf doen?

Allergie is vervelend en kan ernstige symptomen en klachten met zich meebrengen. Uw paard kan hier hinder van ondervinden. Natuurlijk wilt u uw paard zo snel mogelijk genezen. Wat kunt u dan het beste doen? Genezen is vaak niet mogelijk bij een allergie. Wel kunt u het uw paard gemakkelijker maken. Wat u kunt doen hangt af van de allergiesoort. Zo kunt u bij staarteczeem een goede eczeem deken gebruiken. Bij voedselallergie ligt het ingewikkelder omdat er weinig bekend is over voedselallergie bij paarden. U kunt in overleg met de dierenarts een speciaal soort voer proberen. Bij astma of dampigheid kunt u uw paard meer in de wei zetten en het voer aanpassen. Zorg voor zo min mogelijk stof in de omgeving van uw paard.

Heeft uw paard een allergie? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van een allergische reactie? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de allergie vaststellen en samen met u een geschikte behandeling bespreken. Ook krijgt u altijd advies van de dierenarts over de juiste middelen en verzorging. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten