U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Astma bij paarden

Astma bij paarden

Astma bij paarden: wat is het?

Astma bij paarden is een aandoening aan de luchtwegen van uw paard. Luchtwegproblemen komen nogal eens voor bij paarden. Vooral paarden die veel op stal staan schijnen er gevoelig voor te zijn. Naast astma komen ook COPD (dampigheid) en chronische bronchitis voor bij paarden. Of uw paard astma heeft, kunt u laten vaststellen door een dierenarts. Astma is een overgevoeligheidsreactie op schimmels in hooi en stro. De schimmelsporen komen via de neusgaten, neusholte en luchtpijp in de longen terecht. De schimmels irriteren de longen waardoor vocht ontstaat. Ook zwellen de slijmvliezen in de luchtwegen op en vernauwen de bronchiën. Uw paard krijgt het benauwd. Astma kan voorkomen in aanvallen. Het verloop is vaak duidelijk en de aanval verloopt snel. Uw paard krijgt het snel benauwd en dit kan vrij ernstig zijn. Soms verloopt de astma rustig en krijgt uw paard het langzamerhand steeds benauwder. Door astma onbehandeld te laten, kan uw paard COPD krijgen. De longblaasjes zijn door het vele hoesten blijvend beschadigd waardoor uw paard het altijd benauwd zal hebben. Neem bij luchtwegproblemen dan ook altijd contact op met een dierenarts.

astma bij paarden

Astma bij paarden: symptomen

Als uw paard astma heeft, dan hoest hij. Vaak op stal, bij inspanning en bij het verlaten van de stal. De hoest verdwijnt vaak wanneer uw paard in de wei staat. Het uithoudingsvermogen van uw paard neemt af wanneer hij astma heeft. Bij een astma aanval krijgt uw paard het benauwd. De neusgaten staan wijd open en de ademhaling versnelt. Uw paard kan last hebben van neus uitvloeiing. 

Wat kunt u zelf doen tegen astma bij uw paard?

Astma is een aandoening die vraagt om medische zorg. Uw paard heeft zorg nodig en een behandeling door een dierenarts kan helpen. Door op tijd in te grijpen, kunt u chronische klachten voorkomen. Als uw paard astma heeft, kunt u er voor zorgen dat u hem zo min mogelijk op stal zet. Stof verergert de klachten namelijk terwijl frisse buitenlucht de astma vermindert. Daarnaast kunt u ‘stofvrij’ gaan voeren. Let daarbij op het hooi. Geef liever droog kuil of slobber. Vraag daarnaast altijd om verzorgingsadvies aan de dierenarts.

Heeft uw paard astma? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard luchtwegproblemen? Vermoedt u dat het om astma gaat? Neem direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de luchtwegen van uw paard onderzoeken en een oorzaak vaststellen. Ook weet de dierenarts welke behandeling het beste is en wat u thuis in acht moet nemen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering