U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Chronische bronchitis bij paarden

Chronische bronchitis bij paarden

Wat is chronische bronchitis?

Hoest uw paard veel of regelmatig? Duurt het hoesten al langer dan enkele weken? Dan kan uw paard chronische bronchitis hebben. Chronische bronchitis is een ontsteking aan de luchtwegen van uw paard en is een milde vorm van een luchtwegaandoening. De ontsteking wordt niet veroorzaakt door bacteriën of een virus. Door de ontsteking ontstaat er geel tot groene pus. De slijmvliezen raken geïrriteerd. Hoesten kan er voor zorgen dat het pus afgevoerd worden. Het slijm en de pus is bij chronische bronchitis echter vaak erg dik en stug waardoor het niet eenvoudig afgevoerd kan worden. De ontstekingsreactie wordt zo vergroot waardoor deze weken kan blijven bestaan. Als de ontsteking zich verspreidt en de bronchiën aantast, ontstaat er blijvende schade. Uw paard heeft niet langer bronchitis maar Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). COPD wordt ook wel dampigheid genoemd. Luchtwegproblemen komen helaas vaak voor bij paarden. Ze zijn gevoelig en reageren vaak slecht op stoffige plekken. Ook kan uw paard astma hebben. Hoesten en andere tekenen van benauwdheid zijn altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts.

Symptomen van chroniche bronchitis bij paarden

Chronische bronchitis is een milde vorm van een luchtwegaandoening. Erfelijke belasting is vaak een reden dat paarden bronchitis krijgen. Vooral het stof op stal zorgt dan voor irritatie. Hoesten is het eerste kenmerk van bronchitis. Het hoesten kan af en toe voorkomen tot erg vaak. Ook kan uw paard last krijgen van een beetje neusuitvloeiing. 

Wat kunt u zelf doen tegen chronische bronchitis bij uw paard?

Chronische bronchitis is moeilijk te voorkomen. Wel kunt u uw paard helpen om zo snel mogelijk te genezen. De dierenarts kan uw paard medicijnen voorschrijven die de ontsteking tegen gaan. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat uw paard rust krijgt. Ook is het prettig voor uw paard om de hele dag in de wei te staan. Hier is minder stof en dus minder irritatie voor de luchtwegen. Daarnaast kunt u letten op het voer dat u aanbiedt. Zorg voor ‘stofvrij’ voer en voer bijvoorbeeld nat hooi. De dierenarts kan u hier over adviseren.

Heeft uw paard chronische bronchitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van chronische bronchitis? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de luchtwegen onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Ook kan hij medicijnen voorschrijven en tips meegeven voor de verzorging thuis. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten