U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Chronische oogontsteking (maanblindheid) bij paarden

Chronische oogontsteking (maanblindheid) bij paarden

Wat is een chronische oogontsteking?

De ogen zijn belangrijke organen voor uw paard. Wanneer de ogen geïrriteerd raken, zijn ze meestal ontstoken. Deze ontsteking kan hardnekkig zijn en langdurig. Er wordt dan gesproken van een chronische oogontsteking. Een chronische oogontsteking kan blijvende schade veroorzaken en wordt ook wel maanblindheid genoemd. Uw paard kan ontstoken ogen krijgen door trauma van buiten af. Een takje of vuil kan het slijmvlies beschadigen en zo voor een ontsteking zorgen. Ook kunnen bacteriën en schimmels voor een chronische oogontsteking zorgen. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en een geschikte behandeling starten. Chronische oogontsteking kan helaas zorgen voor blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Uw paard kan zelfs blind worden wanneer er geen behandeling plaats vindt. 

Symptomen van een chronische oogontsteking bij het paard

Chronische oogontsteking wil meestal zeggen dat het slijmvlies van de ogen geïrriteerd is. Het slijmvlies zwelt op en ziet er rood uit. Ook komt er troep uit het oog. Dit kan doorzichtig zijn maar ook wit of gelig. Uw paard ziet vaak minder goed en wordt lichtschuw. Daarnaast zal hij zijn ogen aan voorwerpen willen schuren om de irritatie tegen te gaan. Korsten kunnen aan de randen van de ogen ontstaan en er kan een grijzige waas over het oog verschijnen. Chronische oogontsteking kan helaas zorgen voor blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Uw paard kan zelfs blind worden wanneer er geen behandeling plaats vindt.  

Wat kunt u zelf doen tegen chronische oogontsteking bij uw paard?

Een oogontsteking komt nog al eens voor. Als uw paard ontstoken ogen heeft, is dat erg vervelend en wilt u hem er natuurlijk zo snel mogelijk van af helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Laat een dierenarts naar de ogen van uw paard kijken. De dierenarts kan de oorzaak en de ernst van de ontsteking vaststellen. Door de oogontsteking te behandelen voorkomt u dat uw paard last krijgt van een chronische oogontsteking. Ook vermindert u de kans op blijvende schade aan de ogen. Zelf kunt u de ogen van uw paard een aantal keren per dag schoonmaken. U gebruikt hiervoor afgekoeld gekookt water. Daarmee maakt u de ogen schoon van binnen naar buiten zodat u al het vuil weg veegt.

Heeft uw paard last van chronische oogontsteking? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard geregeld geïrriteerde en ontstoken ogen? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en de ernst bepalen. Ook kan een behandeling met zalf of een antibiotica kuur gestart worden. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering