U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Cornage paard

Cornage paard

Cornage paard: wat is het?

Cornage paard is een aandoening aan de stembanden van een paard. Meestal is de linkerstemband verlamd. Uw paard kan er hinder van hebben, vooral als het ernstig is en effect heeft op ademen bij inspanning. Vooral dravers en volbloeds worden beperkt in hun prestaties door cornage. Deze paarden ademen anders en produceren hogere luchtsnelheden.Dde stemband wordt dan naar binnen gezogen. Uw paard presteert minder en heeft last van een slechte ademhaling. Vermoedt u dat uw paard cornage heeft? Neem dan contact op met een dierenarts in de buurt.

cornage paard

Cornage paard: oorzaken

De aandoening wordt veroorzaakt door een afwijking in de zenuwvoorziening voor de spieren in de stemband. Cornage is erfelijk. Een veulen van een merrie of hengst met cornage heeft niet perse de aandoening, maar de kans is een stuk groter. We zetten voor u de mogelijke oorzaken van cornage paard op een rijtje:

Cornage paard: symptomen

De meeste paarden met cornage maken een herkenbaar geluid tijdens inspanning. Uw paard kan een soort fluittoon laten horen bij het ademhalen. Vooral bij grote inspanning zal de fluittoon hoorbaar zijn. Bij ernstige cornage is de toon overheersend aanwezig. Een dierenarts kan door middel van onderzoek zien dat één van de stembanden slap hangt. Normaal horen de banden strak gespannen te staan. Heeft uw paard ernstige cornage? Dan hoort u een heftiger geluid en uw paard heeft moeite met ademhalen. De stemband kan de luchtpijp ver afsluiten. Een bezoek aan een dierenarts kan nodig zijn. 

Cornage paard: wat kunt u zelf doen?

Cornage is in erfelijke gevallen niet te voorkomen. Uw paard heeft de pech dat hij erfelijk belast is of door andere infecties cornage te ontwikkelen. Cornage is niet simpel te genezen. Uw paard heeft hier soms ook geen baat bij. Cornage kan verholpen worden door een operatie. Meestal wordt de stemband vastgezet. De luchtstroom naar de longen verbetert zo. Uw paard heeft alleen wel meer kans op verslikken en kan hij minder goed hinniken. De operatie wordt niet zomaar uitgevoerd. Uw paard zal goed bekeken worden en alleen wanneer de medische noodzaak hoog is kan uw paard geopereerd worden. Is dit niet het geval? Dan is de operatie verboden.   

Heeft uw paard cornage? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van cornage? Maakt u zich zorgen om de gezondheid van uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan uw paard onderzoeken en de ernst van de cornage vaststellen. Ook kan een dierenarts u advies geven over een eventuele operatie. Vind een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering