U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Dampigheid (COPD) bij paarden

Dampigheid (COPD) bij paarden

Wat is dampigheid?

Dampigheid is een term die vroeger werd gebruikt voor alle paarden die enigszins hoestten, kortademig waren en een verminderde conditie hadden. Een dampig paard werd vaak vrij snel afgeschreven en geslacht. Dampigheid werd eerder gebruikt voor longemfyseem, Chronische bronchitis, astma, en alle andere luchtwegproblemen. Tegenwoordig worden het woord dampig nog wel gebruikt voor paarden met de longziekte Chornic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Net als mensen kunnen paarden COPD krijgen. Meestal wordt er bij COPD gesproken over een ‘dampig’ paard. Dampigheid ontstaat meestal door verwaarlozing van een verkoudheid of andere virusinfectie. De longblaasjes knappen door hoesten. Bij dampige paarden zijn de longblaasjes blijvend beschadigd en krijgt uw paard ademnood. Hoesten of andere luchtwegproblemen zijn dan ook altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts.

Symptomen van dampigheid bij paarden

Dampigheid begint meestal met hoesten. Het hoesten verergert wanneer uw paard inspanning levert. Ook versnelt de ademhaling en bewegen de flanken van uw paard enorm mee met elke ademhaling. Ook ziet u de conditie van uw paard achteruit gaan. Dampige paarden zijn ongeschikt voor sport en flinke inspanning. 

Wat kunt u zelf doen tegen dampigheid bij uw paard?

Dampigheid is een vervelende aandoening en helaas niet meer te genezen. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw paard dampig wordt. Maar hoe doet u dit? Let altijd goed op de gezondheid van uw paard. Neem bij twijfel contact op met een dierenarts. Ook als uw paard hoest kunt u het beste meteen contact opnemen. Hoesten kan dampigheid veroorzaken. Daarnaast dient u rekening te houden met eventuele allergieën van uw paard. Uw paard kan allergisch zijn voor stof en daardoor luchtwegproblemen krijgen. Heeft uw paard al dampigheid? Dan heeft uw paard extra verzorging nodig. Zet uw paard niet op de tocht, maar ventileer wel goed. Stof is slecht voor uw paard en frisse lucht goed. De wei is een prima verblijfplaats voor een dampig paard. Ook kunt u op het voer letten. Zorg voor ‘stof vrij’ voer zoals droogkuil of slobber. Een dierenarts kan u altijd advies geven over de verzorging van een dampig paard.

Heeft uw paard last van dampigheid? Zoek direct een dierenarts

Is uw paard dampig? Neem dan direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak vaststellen en een eventuele behandeling starten. Ook kunt u verzorgingstips krijgen van uw dierenarts. Zo maakt u het uw paard zo gemakkelijk mogelijk. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts