U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Dermatofilose (regenschurft) bij paarden

Dermatofilose (regenschurft) bij paarden

Wat is dermatofilose?

Dermatofilose staat beter bekend als regenschurft of regenrot. Dermatophilus Congolensis is de veroorzaker van Dermatofiloses. Deze bacterie tast de huid aan en zorgt voor ontstekingen. De bacterie kan een gezonde paardenhuid niet aanvallen. Alleen wanneer er beschadigingen zijn kan de bacterie toeslaan. De huidaandoening wordt regenschurft genoemd omdat paarden die veel in de regen staan er sneller last van hebben. De natte paardenvacht is vatbaarder voor dermatofilosis. Ook zweten en wassen maken het de bacterie makkelijker om de huid binnen te dringen. De bacterie zorgt voor korsten op de huid. Er onder zitten rode plekken met pus. Bij een chronische infectie zijn veel kale plekken op de huid te zien. Uw paard kan overal Dermatofilose krijgen. Echter zijn de zadelplek, en de plaats van het hoofdstel het meest voor de hand liggend. Deze plaatsen zweten meer en blijven langer vochtig.

Symptomen van dermatofilose bij het paard

Dermatofilose veroorzaakt korsten op het lichaam van uw paard. Als u de korsten verwijdert, ziet u rode plekken waar pus uit komt. Bij een chronische infectie ziet u vooral kale plekken op de huid van uw paard. De regenschurft kan jeuk veroorzaken waardoor uw paard gaat schuren.

Wat kunt u zelf doen tegen dermnatofilose bij uw paard?

Aangezien de vochtige vacht makkelijker is aan te tasten door de bacterie, is het droog houden van uw paard belangrijk. Houd hier vooral rekening mee als uw paard wondjes heeft door insectenbeten of door het tuig. Ook heeft uw paard een behandeling nodig. Een aantal keren per dag wassen met een speciale shampoo en bij ernstige besmetting een antibioticumkuur. Vraag een dierenarts om advies.

Heeft uw paard dermatofilose? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van dermatofilose? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de dermatofilose beoordelen en een behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten