U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Diarree paard

Diarree paard

Diarree paard; wat is het?

Diarree bij het paard is dunnere ontlasting/mest dan uw paard normaal gesproken heeft. De mest die u normaal in de stal vindt is vrij stevig van structuur en hoort bij uw paard. U herkent diarree dus het beste zelf, het kan beginnen met een dunnere substantie, maar ook erg waterig zijn. Uw paard kan last hebben van diarree zonder dat hij verder ziek is. Als het langer duurt wordt het bedreigend dat hij voedingsstoffen en vocht niet opneemt. De oorzaak hoeft net als bij mensen niet ernstig te zijn. Als hij dan goed drinkt kunt u dit enkele dagen aanzien, het is erg belangrijk dat uw paard niet uitdroogt. Bij twijfel kunt u advies vragen aan de dierenarts. Er zijn namelijk ook een aantal ziekten die diarree veroorzaken.

Diarree paard; oorzaken

Er zijn bij paarden meerdere oorzaken van diarree mogelijk. Omdat de conditie van uw paard snel achteruit kan gaan, is het belangrijk de oorzaak snel te vinden en zo nodig te behandelen.

Mogelijke oorzaken diarree paard:

Natuurlijk is beschimmeld en bedorven voer een mogelijke oorzaak. Maar ook te weinig ruwvoer, veel jong gras, schrokkerig eten en veranderingen van voer kunnen diarree bij uw paard opleveren. Door simpele aanpassingen in het voedingspatroon kunt u de diarree stoppen.

Een worminfectie bij uw paard zorgt voor diarree en heeft altijd behandeling nodig,

 

De oorzaak van de diarree is belangrijk voor de behandeling en het verdere verloop van de diarree. U kunt hiervoor contact opnemen met een dierenarts.

Diarree paard; symptomen 

Diarree is eenvoudig te herkennen aan dunnere ontlasting bij uw paard. Naast de diarree heeft uw paard, afhankelijk van de oorzaak, andere klachten. Zo kan een darmontsteking koorts veroorzaken en zorgt koliek voor buikpijnklachten bij uw paard. De diarree zelf geeft geen andere symptomen. Echter wanneer uw paard diarree heeft en niet voldoende drinkt ontstaat er uitdroging. Uitdroging kunt u herkennen aan de elasticiteit van de huid. Pak een stukje huid van de hals vast tussen twee vingers en trek er iets aan. Vervolgens laat u het los en kijkt hoe de huid terug veert. Normaal gebeurt dit binnen 4 seconden. Duurt het langer of blijft de huid staan? Dan is er sprake van uitdroging. Neem contact op met een dierenarts.

Diarree paard; wat kunt u zelf doen?

Om diarree te voorkomen kunt u zorgen voor de juiste voeding. Laat uw paard niet te veel jong gras eten en geef ook niet te weinig ruwvoer. Kies voor een goed kwaliteit voer en geef dit altijd vanuit een bak als uw paard veel op een zanderige ondergrond staat. Als u twijfelt over de juiste voeding kan een dierenarts u adviseren. Ook is een goede gezondheid van uw paard belangrijk. Voorkom wormen en andere infecties door wormenkuren en inentingen. Laat uw paard regelmatig behandelen wanneer dit nodig is.

Heeft uw paard diarree? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van diarree? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts om erge klachten te voorkomen. De dierenarts kan de oorzaak van de diarree achterhalen en een eventuele behandeling starten. Vind direct een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek producten