U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Droes bij paarden

Droes bij paarden

Wat is droes?

Droes is een vervelende aandoening veroorzaakt door een bacterie. De bacterie heet Streptococcus Equi. Elk paard en elke pony kan droes krijgen. Als u een jong paard heeft, veel paarden bij elkaar houdt of wanneer uw paard vaak op keuringen of concoursen komt, heeft hij extra kans op droes. Droes komt in verschillende vormen voor. Bijvoorbeeld een zwelling of abces in de buurt van de kaaklijn.  Dekdroes kan door een dekhengst aan een merrie overgedragen worden. Uw merrie heeft dan droes rondom de vulva. Ook is ‘verslagen droes’ een vorm. Deze vorm is ernstig. De droes komt in de lymfeknopen door het hele lichaam voor. Uw paard krijgt abcessen in de buikholte, bij breken veroorzaken ze vele ontstekingen. Deze droes is moeilijk te genezen en zorgt vaak voor sterfte bij paarden. Heeft uw paard al eens droes gehad? Dan is er weinig kans op een tweede keer.

Symptomen van droes bij het paard

Als uw paard besmet raakt dan krijgt hij vaak eerst hoge koorts. Dit gebeurd zo’n 3 tot 14 dagen na de besmetting. Daarna ontstaat meestal pijn in de keel waardoor eten moeilijk word en slikken pijnlijk. Ook kunnen er zwellingen ontstaan. Hierdoor buigt uw paard zijn nek niet tot nauwelijks. Een abces zit meestal op de kaaklijn. De bult is pijnlijk en kan knappen. Uw paard kan andere paarden besmetten. Ook ontstaat soms pus en slijm in de neusgaten, benauwdheid en uw paard gaat hoesten. 

Wat kunt u zelf doen tegen droes bij uw paard?

Droes is een vervelende bacteriële infectie welke eenvoudig te voorkomen is. U kunt uw paard vanaf vier maanden laten vaccineren tegen droes. Zo voorkomt u op een eenvoudige manier besmetting. Komt droes toch voor bij uw paard of in uw stal? Zorg dan voor isolatie van uw paard en laat uw paard onderzoeken. In een vroeg stadium kan antibioticum afdoende zijn. Helaas wordt droes vaak te laat ontdekt waardoor verdere behandeling noodzakelijk is. Voorkom uitbreiding van de infectie door nieuwe paarden niet toe te laten en uw stal te sluiten. Uw paard dient niet in contact te komen met andere paarden. Neem altijd contact op met een dierenarts bij verdenking van droes.

Heeft uw paard droes? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van droes bij uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de regio. Uw dierenarts onderzoekt uw paard en stelt de diagnose. Daarna kan een behandeling gestart worden. Vind een dierenarts bij u in de regio

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering