U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Eczeem bij paarden

Eczeem bij paarden

Wat is eczeem?

Eczeem is een aandoening aan de huid van uw paard. Eczeem bij paarden wordt ook wel eens zomereczeem, maneneczeem of staarteczeem genoemd. Eczeem bij paarden komt meestal voor tijdens de zomer. Uw paard reageert heftig op het speeksel van een mug. De mug heet de Culicoïdes Robertii mug. Doordat de mug uw paard steekt ontstaat er een heftige jeuk. Uw paard gaat zich tegen objecten aan schuren. De huid van uw paard beschadigt waardoor vervelende plekken ontstaan. De jeuk bevindt zich meestal op en rondom de manen en de staart. Ook onder op de buik is een veel gehoorde plek. In ernstige gevallen ontstaat de jeuk op het hele lichaam. Door het schuren wordt de huid dikker en breken haren af. Er ontstaan wondjes waar bacteriën zich in vestigen. Ontstekingen ontstaan. De jeuk kan in de wintermaanden verminderen. Helaas gebeurt dit niet altijd. Gelukkig is de eczeem niet besmettelijk en kan uw paard rustig bij andere paarden staan.

Symptomen van eczeem bij paarden

Door de irritatie van de huid ontstaat jeuk. Uw paard gaat schuren tegen muren of andere ruwe oppervlakten. Door het schuren wordt de huid dikker en breken haren af. Er ontstaan wondjes op de huid. De huid gaat ontsteken door herhaaldelijk schuren en open bijten van de wondjes. De eerste plekken ontstaan rondom de manen en de staart. Ook onder op de buik van uw paard kan snel irritatie zitten. Hoe ernstiger de eczeem is hoe vervelender de jeuk wordt. Uw paard kan over zijn hele lichaam jeuk en wondjes krijgen. In de winter wordt de jeuk minder. 

Wat kunt u doen tegen eczeem bij uw paard?

Eczeem is een vervelende aandoening bij uw paard. Uw paard is overgevoelig voor het speeksel van een mug. Dit betekent dat hij meestal last heeft van de eczeem tussen april en september. Dan komt de mug veel voor. Om eczeem te voorkomen kunt u zorgen voor extra weerstand. Zorg voor een goed immuunsysteem en weinig stress. De juiste voeding kan daarbij helpen. Ook kunt u huidvriendelijke anti-insectenspray proberen om de mug te weren. Daarnaast moet u rekening houden met de tijden waarop de mug actief is. Zonsopgang, zonsondergang en op vochtige en windstille dagen. Houd uw paard dan op stal. De mug komt niet op stal. Houdt u uw paard wel buiten? Doe hem dan een eczeem-deken om. Let op; doe dit wel voordat uw paard jeuk heeft want anders is uw deken snel kapot door het schuren. Bij ernstige problemen kunt u altijd het beste contact opnemen met een dierenarts. De dierenarts kan een behandeling starten.

Heeft uw paard eczeem? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van eczeem? Maakt u zich zorgen over de jeuk en de schuur plekken? Neem direct contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en de oorzaak vaststellen. Eventueel kan een behandeling gestart worden. Vind een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering