U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Folliculitis bij paarden

Folliculitis bij paarden

Wat is folliculitis?

Folliculitis is een huidaandoening. Als uw paard folliculitis heeft, dan zijn de haarzakjes ontstoken. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie heet Staphylococcus aureus. Folliculitis komt vooral voor in het voorjaar en de zomer. Uw paard kan het krijgen door een samenloop van omstandigheden. Voorbeelden zijn beschadigingen van de huid, zweten, hitte, vuil en insectenbeten. De plekken die extra gevoelig zijn voor folliculitis zijn de plaatsen waar het tuig zich bevindt. De huidaandoening kan zich verder uitbreiden. Dan verspreidt het zich naar de omliggende huid. De aandoening wordt dan Furunculosis genoemd.

Symptomen folliculitis bij paarden

Folliculitis is een ontsteking aan de haarzakjes van uw paard. U herkent dit als eerste aan kleine bultjes. Deze bultjes worden puistjes. Soms verdwijnen de puistjes spontaan en andere keren worden ze groter. De puistjes zijn in het begin 2 tot 3 mm groot. Uw paard heeft pijn aan de puistjes. De puistjes kunnen open barsten, hierbij komt pus of bloederig vocht vrij. Vervolgens ontstaat een korstje en een kale plek op de huid. 

Wat kunt u zelf doen tegen folliculitis bij paarden?

Folliculitis is moeilijk te voorkomen. Wel kunt u zorgen voor de goede hygiëne van uw paard. Zorg er ook voor dat de vacht droog blijft en let extra op wanneer uw paard beschadigingen heeft aan zijn huid. Daarnaast is rust belangrijk voor het herstel van de huid. Laat uw paard geen tuig dragen en was de huid met een Betadine shampoo. In ernstige gevallen kan een antibioticum nodig zijn. De dierenarts kan dit beoordelen.

Heeft uw paard folliculitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van ontstoken haarzakjes? Neem dan direct contact op met een dierenarts. De dierenarts kan de huid beoordelen en een eventuele behandeling starten. Ook kan de dierenarts verzorgingsadvies geven voor de huid van uw paard. Vind een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten