U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Galbulten bij paarden

Galbulten bij paarden

Wat zijn galbulten bij paarden?

Galbulten worden ook wel netelroos genoemd. Galbulten zijn kleine, zachte bultjes die over het hele lichaam van uw paard kunnen zitten. De galbulten ontstaan door een allergische reactie van het lichaam van uw paard. Uw paard kan allergisch zijn voor voeding, insectenbeten, medicijnen, shampoo, planten en bijvoorbeeld stalstrooisel. Galbulten zitten vol met oedeem en kunnen eenvoudig ingedrukt worden. Door het indrukken ontstaat een deukje die na een tijdje weer een bultje wordt. Ieder paard kan galbulten krijgen, maar Engelse volbloeden en Arabieren zijn vaak gevoeliger voor het krijgen van galbulten. Om galbulten te behandelen, moet u eerst weten waardoor de allergische reactie veroorzaakt wordt. Een dierenarts kan hierbij helpen.

Symptomen van galbulten bij paarden

Galbulten zien er uit als kleine bultjes. Door samensmelting kunnen echter ook grotere ronde bulten ontstaan. De bulten jeuken niet. In ernstige gevallen komt er vocht uit de bulten en ontstaan er plakkerige korsten. Op die plekken sterft de huid af en blijven er kale plekken achter. 

Wat kunt u zelf doen tegen galbulten bij uw paard?

Als uw paard galbulten heeft, dan wilt u hem hier natuurlijk van af helpen. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak van de galbulten te achterhalen. De behandeling is namelijk anders wanneer de allergie wordt veroorzaakt door voeding dan wanneer de oorzaak insectenbeten zijn. Uw paard heeft er baat bij als u achter de oorzaak kunt komen, dit kunt u doen met behulp van een dierenarts. Om de zwelling van de bulten te verminderen kunt u proberen om uw paard met koud water af te spoelen.

Heeft uw paard last van galbulten? Zoek direct een dierenarts

Als uw paard last heeft van galbulten, dan moet u de oorzaak achterhalen. Dit is niet eenvoudig en onderzoek door een dierenarts kan nodig zijn. Neem daarom contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een behandeling kan uw paard helpen en sneller genezen. In ernstige gevallen kunnen ontstekingsremmers of corticosteroïden nodig zijn. Vind een dierenarts bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek producten