U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Gebitsproblemen bij paarden

Gebitsproblemen bij paarden

Wat zijn gebitsproblemen?

Ieder paard heeft een gebit. Het gebit is belangrijk om goed en voldoende te kunnen eten. Uw paard is van nature een planteneter en zijn gebit is hiervoor gemaakt. In het dagelijks leven staan veel paarden op stal en krijgen ze drie keer per dag voer. Dit kan erg belastend zijn voor het gebit van uw paard en zorgen voor verkeerde afslijting van de tanden en kiezen. Uw paard krijgt dan gebitsproblemen. Gebitsproblemen kunnen alles zijn waardoor uw paard moeite heeft met eten. Gebitsproblemen kunnen ook aangeboren zijn. Uw paard kan een overbeet hebben of een scheefgroei van de neus. Ook een scheve beet, haken aan de kiezen of kleine ruimtes tussen de kiezen zorgen voor gebitsproblemen. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw paard twee keer per jaar te laten onderzoeken. Laat een dierenarts het gebit behandelen en nakijken, net zoals een tandarts bij u doet. Voorkom zo ernstige gebitsproblemen die zelfs de dood tot gevolg kunnen hebben.

Symptomen van gebitsproblemen bij paarden

Uw paard kan verschillende klachten krijgen door gebitsproblemen. Zo kan er pijn ontstaan in de mond van uw paard. Uw paard houd zijn hoof schuin, wil zijn hals niet buigen, weigert tijdens het rijden door te bokken of rijdt met een open mond. Deze tekenen geven aan dat er iets niet in orde is in de mond van uw paard. Ook kunnen er problemen optreden tijdens het eten. Zo kan uw paard extra knoeien, spelen met zijn eten, brokken eten uitspugen, stinken uit zijn mond of fistels en zwellingen in de kaak krijgen. Bij langere problemen vermagert uw paard en wordt de vacht dof. Ook kan koliek ontstaan. Gebitsproblemen moeten altijd behandeld worden door een dierenarts.

Wat kunt u zelf doen tegen gebitsproblemen bij uw paard?

Gebitsproblemen zijn vaak te voorkomen door de juiste voeding en verzorging. U kunt uw paard zoveel mogelijk in de wei laten staan en laten grazen. Op stal is hooi erg belangrijk. Het gebit zal op een meer natuurlijke manier slijten zodat er geen scheve beet of scherpe randen ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om het gebit van uw paard te verzorgen. Zorg voor een bezoek aan een dierenarts met kennis van het paardengebit. Deze behandelt en kijkt het gebit na. U voorkomt grote gebitsproblemen zo op tijd.

Heeft uw paard gebitsproblemen? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard al last van gebitsproblemen? Kan hij niet voldoende eten of heeft hij pijn in zijn mond? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met een dierenarts in de buurt. De dierenarts onderzoekt het gebit en behandelt waar nodig. Ook krijgt u advies voor thuis. Vind een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering