U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Glaucoom bij paarden

Glaucoom bij paarden

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een aandoening aan het oog van uw paard. Het wordt ook wel groene staar genoemd. Glaucoom betekent dat er teveel druk op het oog staat. Het vocht in het oog kan niet voldoende afgevoerd worden. Het vocht hoort in het oog te zitten, dit houdt de oogbol op spanning. Glaucoom kan erfelijk zijn en uw paard kan al vanaf de geboorte last hebben van glaucoom. De verschijnselen zijn dan ook subtiel en uw paard krijgt langzaam steeds meer last van zijn oog. Onbehandeld zal glaucoom ervoor zorgen dat uw paard blind wordt. Acute glaucoom kan ook ontstaan door een ontsteking van het oog of door trauma van buiten af. De afvoer wordt dan geblokkeerd waardoor het vocht niet meer afgevoerd wordt. Glaucoom is altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts.

Symptomen van glaucoom bij het paard

Als uw paard erfelijk belast is met glaucoom, dan zult u minder snel symptomen opmerken. Acute glaucoom zorgt voor plotselinge pijn en een gezwollen oog. Het lijkt alsof de oogbol uit de kas puilt. Uw paard is er ziek van en kan lusteloos zijn. Ook ziet u meer bloedvaten in het oogwit en ontstaat een blauw-groene waas over het oog. Acute glaucoom is meteen reden voor een bezoek aan de dierenarts. Zonder behandeling wordt uw paard blind. 

Wat kunt u zelf doen tegen glaucoom bij uw paard?

Als uw paard eenmaal glaucoom heeft, kunt u zelf weinig doen. U kunt er alleen voor zorgen dat uw paard meteen terecht kan bij een dierenarts. De dierenarts probeert de druk in het oog te verlagen met medicijnen. Zo voelt uw paard zich beter en wordt er geprobeerd om blijvende schade te beperken of te voorkomen. Natuurlijk kunt u er wel voor zorgen dat u het uw paard zo comfortabel mogelijk maakt. Ook is het belangrijk dat u de gezondheid goed in de gaten houdt. Zo kunt u op tijd ingrijpen bij een aandoening als glaucoom.

Heeft uw paard last van glaucoom? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van glaucoom bij uw paard? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met een dierenarts. Acute glaucoom is een spoedgeval en vraagt direct om medische aandacht van een dierenarts. U kunt voorkomen dat er blijvende schade ontstaat. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering