U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Grote bloedworm bij paarden

Grote bloedworm bij paarden

Wat is de grote bloedworm?

De grote bloedworm behoort tot de groep parasieten. Dit betekent dat de bloedworm zich in leven houdt ten koste van uw paard. De grote bloedworm doet in de naam denken aan de kleine bloedworm. Toch verschillen de twee veel van elkaar. De grote bloedworm is namelijk niet rood, maar wit. Ook is de grote bloedworm een stuk groter dan de kleine bloedworm. De grote bloedworm komt aan zijn naam door de larven. De larven kruipen via de darm naar de bloedvaten en de aorta. De ‘reizen’ via het bloed van uw paard omhoog naar de aorta. Eenmaal daar keren ze weer terug naar de darmen. In de darmen leggen de inmiddels volwassen grote bloedwormen eitjes. Tijdens de gehele reis richten de larven van de grote bloedworm veel schade aan in de bloedvaten. 

Symptomen van de grote bloedworm bij het paard

De grote bloedworm komt gelukkig niet veel meer voor in Nederland omdat de wormen gevoelig zijn voor ontwormingsmiddelen. Als uw paard wel grote bloedwormen heeft, dan richten zij schade aan in de bloedvaten en de darmen van uw paard. Dit heeft ernstige koliek tot gevolg. 

Wat kunt u zelf doen tegen grote bloedworm bij uw paard?

U kunt grote bloedworm bij uw paard voorkomen. Hoe kunt u dit doen? De dierenarts heeft goede ontwormingsmiddelen beschikbaar en weet precies wanneer uw paard het beste ontwormd kan worden. Als uw paard toch grote bloedwormen heeft, dan kan een ander soort behandeling nodig zijn. U kunt uw dierenarts om advies vragen.

Heeft uw paard grote bloedworm? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van grote bloedworm bij uw paard? Twijfel dan niet en neem contact op met een dierenarts. Hoe eerder uw paard behandeld wordt, hoe minder kans uw paard heeft op ernstige klachten zoals koliek. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering