U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid bij paarden

Wat is hoefbevangenheid?

Hoefbevangenheid wordt ook wel Laminitis genoemd. Hoefbevangenheid is een aandoening aan de hoeven. Meestal aan de voorbenen van uw paard. Hoefbevangenheid is een ontsteking aan de lamellen. De lamellen zijn het gedeelte tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Door de ontsteking raakt de hoorschoen los van het hoefbeen. Dit veroorzaakt pijn bij uw paard. De oorzaak is niet eenvoudig vast te stellen. Hoefbevangenheid kan onder andere komen door overgewicht, verwaarlozing, de ziekte van Cushing, chronische nieraandoeningen, overbelasting van de hoeven, stress, wondjes aan de hoeven en ga zo maar door. Hoefbevangenheid kan lijden tot onomkeerbaar letsel aan de hoeven en voeten van uw paard. Uw paard kan er zelfs aan overlijden wanneer er geen behandeling plaats vindt.

Symptomen van hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid zorgt vaak voor een typische stand van het lichaam. Door de pijn wil uw paard niet meer op de voorbenen leunen en zal hij in zijn achterhand gaan ‘hangen’. De voorbenen worden zo ontlast. Uw paard heeft pijn en zal weigeren om stappen te zetten of heel voorzichtig kleine stapjes doen. In ernstige gevallen gaat uw paard gestrekt liggen en komt hij niet meer overeind. Uw paard heeft pijn en koorts door de ontsteking. Spieren worden aangespannen.

Wat kunt u zelf doen tegen hoefbevangenheid bij uw paard?

Hoefbevangenheid kan in sommige gevallen voorkomen worden. Bijvoorbeeld door het juiste voedsel aan te bieden en uw paard gezond te houden. Zorg ervoor dat uw paard niet aan overgewicht lijdt en de juiste rust krijgt. Ook moet u bij kreupelheid of wonden aan de hoeven contact opnemen met een dierenarts om hoefbevangenheid te voorkomen. Als uw paard eenmaal hoefbevangenheid heeft kunt u hem het beste op een zachte ondergrond zetten. Ook neemt u meteen contact op met een hoefsmid. De hoeven van uw paard hebben aandacht en zorg nodig. De dierenarts kan u helpen om de oorzaak te achterhalen en advies geven over een behandeling.

Heeft uw paard hoefbevangenheid? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van hoefbevangenheid? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan helpen de oorzaak vast te stellen en een eventuele behandeling starten. Ook kan een dierenarts u van advies voorzien. Vind direct een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering