U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Hoefzweer bij paarden

Hoefzweer bij paarden

Wat is hoefzweer?

Hoefzweer is een aandoening aan de hoef van uw paard. Een hoefzweer komt vaak voor bij paarden en is een ontsteking aan de hoeflederhuid van uw paard. De hoeflederhuid bevindt zich aan de binnenkant van de hoef en komt na het harde gedeelte van de hoef. Deze huid raakt ontstoken door steentjes en vuil in de hoef. Ook wordt hoefzweer vaak veroorzaakt door hoefbevangenheid. Daarnaast kan uw paard een hoefzweer krijgen door het trappen in een scherp voorwerp. Ook kan het staan op houdsnippers, zaagsel of turf een hoefzweer veroorzaken. Paarden die op stro staan hebben minder vaak een hoefzweer. Het zaagsel of ander materiaal is vooral schadelijk wanneer het vochtig is. Het plakt aan de gaatjes in de hoef waardoor de ontsteking ontstaat en niet meer naar buiten kan.

Symptomen van hoefzweer bij paarden

Een hoefzweer kan pijnlijk zijn voor uw paard. Vaak gaan paarden kreupel lopen. Bij kreupelheid is het altijd belangrijk om de hoeven na te kijken. Daarnaast kan een ontsteking voor koorts zorgen. U kunt de ontsteking herkennen aan roodheid, zwelling in de hoef en pijn. 

Wat kunt u zelf doen tegen hoefzweer bij uw paard?

Hoefzweer is een ontsteking en moet behandeld worden door een dierenarts. De dierenarts kan de hoef behandelen en uw paard en antibiotica geven. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de hoefzweer. Zelf kunt u er voor zorgen dat u de hoeven van uw paard goed schoon houdt. Ook is de ondergrond van de stal belangrijk. Zorg ervoor dat deze niet vochtig is en laat uw paard het liefst op stro staan.

Heeft uw paard last van een hoefzweer? Zoek direct een dierenarts

Herkent u een hoefzweer bij uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de hoef onderzoeken en een behandeling starten. Snel handelen zorgt ervoor dat de ontsteking beperkt blijft en zich niet verder uitbreidt. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.  

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering