U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Hoesten bij paarden

Hoesten bij paarden

Wat is hoesten?

Hoesten bij paardenIedereen hoest wel eens als hij of zij verkouden is. Ook uw paard kan ziek worden en hoesten. Een kuchje is geen probleem, maar een aanhoudende hoest is altijd reden om contact op te nemen met een dierenarts. Hoesten geeft meestal aan dat uw paard last heeft van zijn luchtwegen. Een luchtweginfectie zoals astma, chronische bronchitis of COPD is erg vervelend voor uw paard. Ook heeft uw paard medische behandeling nodig om ergere klachten te voorkomen. Hoesten kan ook voortkomen uit een allergische reactie op stofdeeltjes uit de lucht. Uw paard ademt ze in en gaat hierdoor hoesten. Uw dierenarts kan uw paard onderzoeken en de oorzaak vaststellen.

Symptomen van hoesten bij het paard

Uw paard hoest wanneer hij langdurig kucht of hoest. Natuurlijk kucht elk paard wel eens. Hoort u dit daarna niet meer, dan hoeft u geen alarm te slaan. Hoest uw paard langer? Dan kunt u het beste meteen contact opnemen met een dierenarts. Ook wanneer uw paard naast het hoesten last krijgt van neusuitvloeiing, koorts of sloom wordt is dat reden om een dierenarts te bellen. De dierenarts kan meteen bepalen of een behandeling noodzakelijk is.

Wat kunt u zelf doen tegen hoesten bij uw paard?
Als uw paard hoest, dan is dit meestal een reactie op stof, schimmels of bacteriën in de omgeving. U kunt hier zelf een heleboel aan doen. Hooi en stro bevatten veel van deze stoffen en schimmels. Uw paard heeft frisse lucht nodig. Belangrijk is dat u de stal genoeg ventileert en uw paard desnoods veel in de wei zet. Mest dagelijks de stal uit, geef uw paard rust en voorkom tocht in de stal. Ook kunt u het stro beter vervangen door houtkrullen zodat u het stof uit de stal houdt. Daarnaast is het verstandig om uw paard geen droog hooi te voeren. Dompel het hooi in water voordat u het voert of geef uw paard droogkuil of slobber.

Heeft uw paard last van hoesten? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Hoest uw paard? En twijfelt u over de gezondheid van het dier? Twijfel dan niet maar neem meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en een eventuele behandeling starten. Ook kunt u extra informatie krijgen over hoesten en de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering