U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Horzellarven bij paarden

Horzellarven bij paarden

Wat zijn horzellarven?

Horzellarven zijn de larven dan de Horzel. De Horzel is een steekvlieg. De Horzellarven behoren tot de parasieten. Uw paard kan er last van krijgen. De Horzel legt in de nazomer eitjes op de benen of in de manen van uw paard. De eitjes worden opgelikt door uw paard en komen uit. De larven kruipen in het mondslijmvlies. Na een tijdje ‘reizen’ ze verder naar de maag. Ze hechten zich vast in het gedeelte waar de maag over gaat in de dunne darm. Pas de volgende zomer komen de larven met de mest mee naar buiten. Daar ontpoppen zij tot Horzels.

Symptomen van horzellarven bij paarden

Een besmetting met Horzellarven zorgt meestal niet voor problemen. Alleen bij veel larven kan de maag zich niet goed leeg maken in de dunne darm. Uw paard kan dan buikpijn krijgen en klachten zoals  koliek

Wat kunt u zelf doen tegen Horzellarven bij uw paard?

Hoewel de larven vaak niet voor problemen zorgen, wilt u natuurlijk liever voorkomen dat uw paard er last van krijgt. Wat kunt u dan doen? Let in de nazomer op de voorbenen en de manen van uw paard. Ziet u de gelige eitjes van de Horzel? Verwijder deze dan door uw paard te scheren of knippen of met een poetsblok. De eitjes kleven goed, verwijderen vraagt enige moeite. Als u twijfelt kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts.

Heeft uw paard Horzellarven? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard last van Horzellarven? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u vertellen wat u het beste kunt doen. Wanneer uw paard wel klachten heeft door een besmetting met de larven kan een dierenarts uw paard behandelen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten