U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Huidkanker (melanoom) bij paarden

Huidkanker (melanoom) bij paarden

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een huidziekte. Deze vorm van kanker resulteert in melanomen. Deze melanomen zijn harde knobbels op het lichaam van uw paard. Melanomen kunnen goed- en kwaadaardig zijn. Huidkanker is erg vervelend en u schrikt natuurlijk als uw paard huidkanker heeft. Uw paard kan er immers aan overlijden. Huidkanker komt vaak voor bij Schimmels. Deze vorm van huidkanker is vaak wel goedaardig. Komt de huidkanker voor bij een ander soort paard, dan is deze bijna altijd kwaadaardig. Huidkanker ontstaat in pigmentcellen van uw paard. Vandaar dat een Schimmel meer kans heeft op het ontwikkelen van huidkanker. De meeste huidkanker bevindt zich rondom de anus, staartkoker, peniskoker, lippen, ogen en in de halsstreek. Deze plaatsen hebben weinig tot geen haar. Een melanoom is altijd reden om contact op te nemen met de dierenarts.

Symptomen van huidkanker bij het paard

Uw paard krijgt ineens een harde knobbel onder zijn huid. Deze knobbel heet een melanoom en is huidkanker. Uw paard heeft vaak meerdere melanomen op één plek. De grote van de melanoom kan verschillen van een erwt tot een mandarijn. Meestal blijft de knobbel onder de huid zitten. Hij kan echter open barsten waarbij vieze zwarte vloeistof vrij komt. De plek van de knobbel(s) kan problemen veroorzaken. Zo kunnen veel melanomen rondom de anus zorgen voor problemen bij het mesten.

Wat kunt u zelf doen tegen huidkanker bij uw paard?

Huidkanker is ernstig en kan dodelijk zijn maar kan behandeld worden. Bij tijdige ontdekking en ingrijpen heeft uw paard meer kans op genezen. Merkt u een knobbel op? Dan is het verstandig om meteen contact op te nemen met een dierenarts. Wacht niet af maar onderneem actie. Daarnaast is het belangrijk dat uw paard in goede conditie verkeert. Zorg voor juiste weerstand en stimuleer een gezond immuunsysteem. Dit kunt u doen door de juiste voeding en eventuele supplementen te geven. Een dierenarts kan u hier over adviseren.

Heeft uw paard huidkanker? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard een knobbel op zijn lichaam en maakt u zich zorgen? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de knobbel onderzoeken en vaststellen of er sprake is van huidkanker. Daarna kan een behandeling gestart worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek een verzekering