U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Huidziekten bij paarden

Huidziekten bij paarden

Wat zijn huidziekten?

Uw paard kan last krijgen van verschillende soorten huidziekten. Alle ziekten die de huid aantasten of beschadigen worden huidziekten genoemd. De huid is een belangrijk orgaan en bij het ene paard gevoeliger dan het andere. Uw paard kan bijvoorbeeld allergisch zijn waardoor hij snel huidaandoeningen krijgt. Huidziekten kun je verdelen in twee groepen. De infectueuze huidziekten en de niet-infectueuze huidziekten. Als uw paard last heeft van een infectueuze huidziekte dan betekent dit dat het besmettelijk is. Uw paard kan andere paarden besmetten en soms ook mensen.

Wat zijn infectueuze huidziekten?

De infectueuze huidziekten zijn besmettelijk voor andere paarden en soms ook voor mensen. Als uw paard last heeft van een huidziekte is het belangrijk om eerst te weten welke ziekte er bij uw paard speelt. Om dit vast te stellen is vaak een bezoekje aan de dierenarts gewenst. De infectueuze huidziekten die vaak voorkomen bij paarden zijn:

Schimmel

De meest voorkomende huidziekte is een schimmelinfectie. Deze ziekte is besmettelijk en overdraagbaar door lichamelijk contact, borstels, dekens en dekjes. Ook kunt u last krijgen van een schimmelinfectie.

Dermatophilose (regenschurft)

Dermatophilose is een bacteriële infectie die vaak voorkomt bij paarden die in de regen lopen. De huid is vatbaar wanneer er schaafplekjes zijn en de haren en huid vochtig. Ook andere paarden, mensen en koeien kunnen besmet worden.

Folliculitis

Folliculitis zijn ontstoken haarzakjes. De ziekte komt vaak voor in de zomer en het voorjaar. Plekken waar de tuigdelen liggen zijn extra gevoelig voor Follicilitis. De bultjes zijn pijnlijk voor uw paard.

Sarcoïd

Een Sarcoïd is de meest voorkomende vorm van huidtumoren bij paarden. Ze ontstaan vaak op plekken waar wondjes zitten. Sarcoïden kunnen er verschillend uit zien. Van wratachtig tot een bloemkool vorm. Sarcoïden vragen om medische aandacht.

Wratten

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Ze verdwijnen meestal vanzelf weer. Vaak zitten ze rondom de mond, neus, ogen en geslachtsorganen van uw paard.

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een parasiet. Een parasiet leeft ten koste van zijn gastheer. Meestal vestigt de schurftmijt zich op vochtige en warme plekjes zoals de kootholte van uw paard.

Luizen

Luizen komen vooral voor bij jonge en verzwakte dieren. Er zijn twee soorten luizen. De bloedzuigende en de bijtende luis. Uw paard kan beide krijgen. Vooral in de winter en het voorjaar komen luizen voor. Luizen veroorzaken vaak jeuk en soms bloedarmoede.

Horzels

Horzels zijn niet echt een huidziekte maar volwassen horzels leggen eitjes op de huid van uw paard. De eitjes zijn geel van kleur en makkelijk te zien. Uw paard likt aan de eitjes waardoor de larven in zijn maag terecht komen. In het lichaam van uw paard kunnen de horzel larven problemen veroorzaken.

Wat zijn niet-infectueuze huidziekten?

Niet-infectueuze huidziekten zijn niet besmettelijk voor andere paarden of voor u. Uw paard kan bijvoorbeeld een aangeboren huidziekte hebben. Allergie of overgevoeligheid is vaak aangeboren. De niet-infectueuze huidziekten die vaak voorkomen bij paarden zijn:

Allergie

Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid. Uw paard kan bijvoorbeeld last krijgen van netelroos of galbulten. Een allergie is vaak niet te genezen maar kan wel behandeld worden.

Staart- en maneneczeem

Staart- en maneneczeem wordt veroorzaakt door een muggenbeet. Staart- en maneneczeem wordt ook wel zomereczeem genoemd en komt meestal voor rondom de staart en de manen van uw paard. Ook de buik is gevoelig voor eczeem.

Mok

Mok is een verzamelnaam voor alle huidaandoeningen aan het been van uw paard. Meestal wordt er over mok gesproken bij een ontsteking in de kootholte van uw paard.

Urineus eczeem

Urineus eczeem wordt veroorzaakt door een verlamming aan de urineblaas. Meestal komt het voor bij merries. De urine loopt langs de binnenkant van de benen naar beneden wat eczeem veroorzaakt.

Kaalheid (Alopecia)

Kaalheid is aangeboren. Haren vallen uit zonder dat daar een aanwijsbare reden voor is. De oorzaak voor aangeboren kaalheid is nog niet duidelijk. Verder zijn er aan de huid geen wondjes te zien.

Zonnebrand

Zonnebrand ontstaat wanneer uw paard te lang in de zon gestaan heeft. Er zijn rode pijnlijke bultjes te zien op de lichte, weinig behaarde delen van de huid. Zonnebrand kan ook ontstaan door stoffen uit bepaalde planten (boekweit, klavers en bepaalde koolsoorten). Deze stoffen komen in aanraking met de huid van uw paard waar ze reageren op zonlicht.

Nodulaire necrobiosis

Nodulaire necrobiosis is een huidziekte waarbij bulten onder de huid ontstaan. Uw paard heeft geen jeuk of pijn aan de bulten. De oorzaak van Nodulaire necrobiosis is niet bekend. Het kan veroorzaakt worden door insectenbeten.

Huidkanker

Huidkanker kenmerkt zich door tumoren op de huid van uw paard. De tumoren kunnen overal ontstaan. Vaak worden ze rondom de anus, de ogen en oren gezien. Ook andere plekken kunnen aangetast worden.

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing is geen echte huidziekte. Wel kun je de ziekte snel herkennen aan de huid en de vacht van uw paard. Uw paard krijgt een lange vacht met veel krullen. De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een disfunctie in de bijnieren van uw paard.

Seborroe

Seborroe is een huidziekte die veroorzaakt wordt door een overmatige talgproductie en een verhoorning van de huid. Uw paard kan een natte of droge vorm van Seborroe hebben. De droge vorm wordt gekenmerkt door schilfers en de natte vorm door gelige korsten en soms ontstekingen.

Wat kunt u doen tegen huidziekten bij uw paard?

Als uw paard last heeft van huidziekten is het belangrijk dat u weet welke huidziekte het is en wat de oorzaak is. Vervolgens kan uw paard behandeld worden. De dierenarts kan medicijnen voorschrijven en u advies geven voor de verzorging thuis. Als uw paard allergisch is, dan kunt u de reactie proberen te voorkomen door de oorzaak weg te halen.

Heeft uw paard last van huidziekten? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw paard last van een huidziekte? Neem dan meteen contact op met een dierenarts. De dierenarts kan uw paard onderzoeken en de ziekte vaststellen. Een eventuele behandeling kan gestart worden. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering