U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Inenting bij paarden

Inenting bij paarden

Wat is inenten?

Een inenting wordt ook wel een vaccinatie genoemd. De inenting van een paard heeft tot doel het afweersysteem te versterken. Uw paard wordt ingespoten met een verzwakte ziekteverwekker. Het lichaam van uw paard doet de rest van het werk. Het afweersysteem gaat antistoffen aanmaken en weert de ziekteverwekker af. Als de ‘echte’ ziekteverwekker nu in het lichaam van uw paard terecht komt dan herkent het afweersysteem dit. De ziekte wordt meteen met de juiste antistoffen aangevallen. Uw paard heeft dus minder kans om bepaalde ziektes te krijgen. U kunt uw paard laten inenten tegen infectieziekten zoals droes, tetanus, de griep, schimmels en Rhinopneumonie.

Inenten tegen droes

Droes is een vervelende infectie waardoor uw paard meestal abcessen in het kaakgebied ontwikkeld. Droes is besmettelijk. U kunt uw paard inenten tegen droes vanaf 4 maanden. Het vaccin wordt in de bovenlip van uw paard gespoten. De inenting dient 2x met twee weken tussentijd gegeven te worden. Vervolgens elke 9 maanden herhalen.

Inenten tegen tetanus

Tetanus is een aandoening aan het zenuwstelsel van uw paard. Door inenting kunt u uw paard hier tegen beschermen. Meestal wordt de tetanus inenting tegelijk met de influenza (griep) inenting gegeven. De tetanus inenting begint met een basisinenting. Dit zijn twee entingen met 3 tot 12 weken tussentijd. Uw paard ontwikkelt zo een aanzienlijke dosis antistoffen. Na de basisinenting dient de inenting 1x per jaar herhaald te worden.

Inenten tegen influenza

Influenza staat beter bekend als het griep virus. Inenting tegen influenza is door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) verplicht gesteld voor sportpaarden. Uw paard mag niet deelnemen aan concoursen wanneer hij geen inenting gehad heeft. Het influenza virus wordt vaak in combinatie met de tetanus inenting gegeven. Ook deze inenting heeft een basisenting nodig. Twee entingen met 3 tot 12 weken tussentijd. Vervolgens elk jaar herhalen.

Inenten tegen schimmel

Paarden kunnen schimmel krijgen. Een vervelende huidaandoening. U kunt uw paard preventief laten inenten tegen de schimmel. Vooral in stallen met een schimmel uitbraak is inenten belangrijk. U kunt uw paard vanaf 5 maanden laten inenten. De vaccinatie bestaat uit twee injecties met twee weken tussentijd. Vervolgens elke 9 maanden herhalen.

Inenten tegen Rhinopneumonie

Rhinopneumonie is een virus. Het behoort tot de Herpes virussen. Het Rhinopneumonie is een gevreesd virus bij paarden. Drachtige merries kunnen er hun veulen door verliezen en vervelende symptomen treden op. U kunt uw paard laten vaccineren tegen Rhinopneumonie. Een veulen kan vanaf 6 maanden ingeënt worden. Twee keer met 4 tot 6 weken tussentijd. Vervolgens elke 6 maanden herhalen. Een drachtige merrie kan ook ingeënt worden en heeft drie vaccinaties nodig. In de vijfde, zevende en negende maand van de dracht.

Uw paard inenten? Zoek direct een dierenarts

Wilt u uw paard laten inenten? Neem dan contact op met een dierenarts. Uw dierenarts kan de voordelen van vaccinaties uitleggen en de inentingen met u doornemen. Ook kan een dierenarts een vaccinatieprogramma straten en een vaccinatiepaspoort aanmaken. Uw paard kan beschermd worden tegen virusinfecties door de juiste inentingen. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenarts