U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Influenza (griep) bij paarden

Influenza (griep) bij paarden

Wat is Influenza?

Influenza is een virus infectie. Deze infectie treft jaarlijks veel paarden in Nederland. Vooral jonge en oude paarden zijn vatbaar voor het Influenza virus. Het Influenza virus wordt ook wel de griep genoemd. Uw paard kan behoorlijk ziek worden van Influenza. Het Influenza virus verspreidt zich snel. Doordat veel paarden steeds vaker en verder vervoerd worden voor sport, recreatie of medische doeleinden neemt de kans toe op het krijgen van Influenza. Neemt u uw paard vaak mee op reis? Dan heeft hij meer kans om ziek te worden. Als uw paard influenza heeft, dan is hij extra vatbaar voor bacteriële infecties. De klachten verergeren en lijken niet over te gaan. Het influenza virus duurt meestal een week. U kunt uw paard ook laten inenten voor het Influenza virus. De kans op besmetting daalt dan aanzienlijk. De vaccinatie dient regelmatig herhaald te worden. Uw dierenarts weet precies wanneer uw paard een nieuwe dosis nodig heeft.

Symptomen van Influenza bij het paard

Vooral luchtwegproblemen, hoesten en neusuitvloeiing komen voor tijdens het Influenza virus. Daarnaast krijgt uw paard koorts en kunnen zijn benen dik worden. De neusuitvloeiing is tijdens een normale Influenza infectie waterig en doorzichtig. Als uw paard last heeft van bijkomende bacteriële infecties, dan kunnen ergere luchtweginfecties ontstaan en wordt de neusuitvloeiing gelig en dikker. Raadpleeg een dierenarts wanneer u zich zorgen maakt of twijfelt over de aandoening. 

Wat kunt u zelf doen tegen Influenza bij uw paard?

Uw paard heeft veel kans op het krijgen van Influenza. Vooral wanneer hij nog jong is of al ouder. De weerstand is dan gering waardoor het virus eenvoudig toe kan slaan. U kunt uw paard beschermen tegen Influenza. Hoe u dit doet? Laat uw paard op tijd vaccineren tegen het virus. Inentingen kunnen door een dierenarts gegeven worden en kunnen uw paard behoeden voor een vervelende ziekte. Ook andere inentingen zijn mogelijk en raadzaam. Tijdens de inenting wordt een kleine hoeveelheid van het Influenza virus in het lichaam van uw paard gespoten. Het lichaam krijgt zo de kans om antistoffen aan te maken zodat deze het virus uit kunnen schakelen. Vraag een dierenarts altijd om advies.

Heeft uw paard last van Influenza? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw paard Influenza? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan eventuele andere infecties uitsluiten en uw paard zo nodig behandelen. Daarnaast kan de dierenarts informatie geven over vaccinaties van uw paard. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek in uw regio.   

Zoek een dierenartsZoek een verzekering