U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Kanker bij paarden

Kanker bij paarden

Wat is kanker?

Kanker komt, net als bij mensen, ook voor bij paarden. Kanker is het ongeremd delen en vermenigvuldigen van cellen in het lichaam. Hierdoor kunnen gezwellen ontstaan. Deze worden tumoren genoemd. Een tumor kan goedaardig en kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Uw paard kan verschillende soorten kanker krijgen. Huidkanker en straal- of hoefkanker zijn veel voorkomende soorten. Tumoren kunnen overal op het lichaam van uw paard voorkomen. Vaak zijn de penis, de anus, de staart, het hoofd en de benen slachtoffer van tumoren. Huidkanker kenmerkt zich door melanomen. Een melanoom vormt zich uit pigmentcellen in het lichaam. Goedaardige pigmentvlekken kunnen ineens kwaadaardige melanomen worden. Melanomen komen veel voor bij schimmels. Deze kunnen echter ook goedaardig zijn.

Symptomen van kanker bij paarden

Een paard met kanker kan verschillende klachten hebben. Zo kunt u knobbels of bobbels op het lichaam van uw paard aantreffen. Pigmentvlekken kunnen op kanker wijzen. Ook komen wonden die niet genezen veel voor en kan uw paard vermageren en de eetlust verdwijnen. Daarnaast kan uw paard stijf worden en kreupel gaan lopen. Vermoeidheid en hoesten kunnen ook tekenen van kanker zijn. Bij twijfel over de gezondheid van uw paard moet u altijd contact opnemen met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen kanker bij uw paard?

Helaas kunt u kanker niet voorkomen. Kanker is een ernstige ziekte waar uw paard aan kan overlijden. Om uw paard gezond te houden kunt u er wel voor zorgen dat de weerstand en het immuunsysteem van uw paard optimaal zijn. Onderhoud en ondersteun dit met het juiste voer en geef zo nodig extra vitaminen en mineralen. Uw dierenarts kan u advies geven over de juiste voeding en supplementen. Als uw paard eenmaal kanker heeft, kunt u er ook voor zorgen dat u de juiste verzorging biedt. Overleg met uw dierenarts wat het beste voor uw paard is. Voorkom in ieder geval stress. Stress zorgt ervoor dat uw paard minder goed kan genezen.

Heeft uw paard kanker? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van kanker bij uw paard? Neem dan direct contact op met een dierenarts. De dierenarts kan door middel van een biopt vaststellen of uw paard kanker heeft. Vervolgens kan een eventuele behandeling gestart worden. De dierenarts geeft u verdere informatie over kanker en de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering