U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Kleine bloedworm bij paarden

Kleine bloedworm bij paarden

Wat is de kleine bloedworm?

De kleine bloedworm is een parasiet. Deze parasiet leeft ten koste van uw paard. De worm heet kleine bloedworm omdat u hem kunt herkennen aan kleine ‘bloedrode’ wormpjes in de ontlasting van uw paard. Deze kleine wormpjes zijn de larven van de bloedworm. Deze larven kunnen in de wei tot 6 maanden overleven, afhankelijk van het weer. De larven kruipen in het gras en worden zo door uw paard weer opgegeten. In het lichaam van uw paard graaft de larve zich in de darmwand. Daar worden het volwassen kleine bloedwormen. De volwassen bloedwormen graven zich verder naar de binnenkant van de darm. Daar leggen ze eitjes. In de darm kunnen ze ontstekingen aan de darmwand veroorzaken die koliek of verstopping tot gevolg kunnen hebben.

Symptomen van de kleine bloedworm bij paarden

Door grote hoeveelheden wormen in de darmen ontstaan verstoppingen (en dus koliek) of de larven en volwassen bloedwormen veroorzaken diarree. Verder kunt u de larven van de kleine bloedworm in de mest aantreffen.

Wat kunt u zelf doen tegen de kleine bloedworm bij uw paard?

Uw paard kan ontwormd worden. Deze ontwormingsmiddelen werken meestal tegen meerdere soorten wormen. Zo krijgt uw paard bijvoorbeeld geen aarsmaden, veulenwormen, spoelwormen of lintworm. De dierenarts kan uw paard ontwormen met het juiste middel. Ook kan hij u vertellen wanneer er een nieuwe kuur gegeven moet worden. Zelf kunt u zorgen voor hygiëne rondom uw paard. De larven zitten in de mest. Het is belangrijk dat u de mest zo snel mogelijk opruimt. De larven hebben zo minder kans om in het gras te kruipen.

Heeft uw paard kleine bloedworm? Zoek direct een dierenarts

Herkent u de larven van de kleine bloedworm in de mest van uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan het juiste ontwormingsmiddel voorschrijven en advies voor thuis meegeven. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.