U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Klem (Tetanus) bij paarden

Klem (Tetanus) bij paarden

Wat is klem?

Klem staat beter bekent als Tetanus. De naam klem wordt gegeven omdat de eerste symptomen vaak het verstijven van de kaakspieren zijn. De kaken zitten ‘klem’. Dit ontstaat zo’n 2 tot 10 dagen na de infectie.Na een week verschijnen meerdere symptomen. Spiergroepen verstijven totdat uw paard niet meer kan staan. Ook ademhalingsspieren kunnen uitvallen waardoor uw paard overlijdt. Daarnaast is longontsteking een bijkomend probleem doordat uw paard zich snel verslikt in eten en drinken. De longontsteking op zich kan uw paard al fataal worden. Uw paard kan klem oplopen wanneer hij een diepe wond heeft. De ziekte wordt veroorzaakt door de giftige stof in de bacterie Clostridium Tetani. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel van uw paard aan. Helaas zijn paarden extra gevoelig voor het krijgen van klem. Ook schapen en geiten lopen extra risico op de ziekte. Als uw paard geïnfecteerd is met klem, dan heeft hij zeker behandeling nodig. Klem zorgt voor het overlijden van het paard in meer dan 50% van de gevallen. Als uw paard klem heeft kan hij geen andere paarden besmetten. Ook mensen kunnen niet geïnfecteerd worden.  

Symptomen van klem bij paarden

Zoals eerder gezegd is het verstijven van de kaakspieren één van de eerste symptomen van klem. Deze symptomen ontstaan zo’n 2 tot 10 dagen na de infectie. Vervolgens houdt uw paard zijn staart iets omhoog, gaan de oren naar beneden staan en trekt hij zijn lippen iets terug. Ook de neusvleugels worden opengesperd. Na een week verschijnen meerdere symptomen. Spiergroepen verstijven totdat uw paard niet meer kan staan. Ook ademhalingsspieren kunnen uitvallen waardoor uw paard overlijdt. Daarnaast is longontsteking een bijkomend probleem doordat uw paard zich snel verslikt in eten en drinken. De longontsteking op zich kan uw paard al fataal worden. Klem is een ernstige ziekte en vraagt duidelijk om uw aandacht. Bij twijfel doet u er dan ook goed aan om meteen contact op te nemen met een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen klem bij uw paard?

Klem ontstaat wanneer uw paard een diepe wond heeft. U kunt dit in de gaten houden. Zodra u een diepe wond ziet weet u dat er extra risico is. Houd de wond schoon en zorg voor goede hygiëne. Klem kunt u echter ook voorkomen door uw paard een jaarlijkse inenting te laten geven. Dit zorgt voor minder risico op het krijgen van klem. Uw dierenarts weet precies wanneer deze inenting gegeven moet worden. Soms kunnen inentingen met elkaar gecombineerd worden. Ook dit kan uw dierenarts u uitleggen.

Heeft uw paard klem? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard klem? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan klem vaststellen en zo snel mogelijk met een behandeling beginnen. Ook geeft een dierenarts advies over de verzorging van uw paard. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio. 

Zoek een dierenartsZoek een verzekering