U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Koliek bij paarden

Koliek bij paarden

Wat is koliek?

Koliek is bij de meeste paardenliefhebbers een bekende term. Maar wat is koliek eigenlijk? Koliek is geen ziekte maar een symptoom van buikpijn bij uw paard. Koliek is dus een reactie van het lichaam op de buikpijn. Uw paard kan verschillende soorten koliek krijgen. Gaskoliek, krampkoliek of zandkoliek. Koliek is ernstig en vervelend voor uw paard. Raadpleeg altijd een dierenarts als uw vermoedt dat uw paard koliek heeft. Koliek kan veroorzaakt worden door zand eten, bedorven of verkeerd voedsel of wormen. Ook verschilt de ernst van de buikpijn bij elk paard. De verschillende soorten hebben elk hun eigen oorzaken. Zo kan uw paard krampkoliek krijgen door verkeerd of bedorven voedsel, stress, te weinig mineralen en vitaminen. Ook kan een plotselinge verandering in de voeding krampkoliek veroorzaken. De darmen, of een gedeelte, zijn verkrampt wat de buikpijn veroorzaakt. Sommig voedsel, zoals bepaalde soorten hooi, kunnen ook gaskoliek veroorzaken. Het hooi gaat gisten en zorgt voor gasvorming in de darmen van uw paard. Uw paard krijgt buikpijn.  

Symptomen van koliek bij een paard

Paarden reageren verschillend op koliek. Uw paard kan gaan rollen, onrustig worden, minder eten, helemaal wild worden of de eigen buik ineens erg interessant vinden. Soms kan de reactie per paardenras verschillen. Ook het soort koliek brengt een bepaald soort symptoom met zich mee. Reageert uw paard heftig? Dan is de koliek meestal ook heftig. De koliek en de oorzaak ervan is niet aan de buitenkant vast te stellen. Uw paard moet onderzocht worden door een dierenarts. 

Wat kunt u zelf doen tegen koliek bij uw paard?

Koliek kunt u natuurlijk het beste voorkomen. Koliek kan veroorzaakt worden door verkeerd of bedorven voedsel. Zorg ervoor dat uw paard het juiste voer krijgt. Twijfelt u? Neem dan contact op met een dierenarts voor advies. Let altijd goed op de kwaliteit van het voer. Bent u niet tevreden of denkt u dat het voer niet meer goed is? Geef het dan niet aan uw paard te eten. Ook is het verstandig om uw paard regelmatig te ontwormen. Dit voorkomt allerlei problemen. Als uw paard eenmaal koliek heeft dan kunt u het beste meteen contact opnemen met een dierenarts.

Heeft uw paard last van koliek? Zoek direct een dierenarts

Heeft u het vermoeden van koliek bij uw paard? Neem dan contact op met een dierenarts bij u in de buurt. Een dierenarts kan de koliek vaststellen en de oorzaak achterhalen. Vervolgens kan een behandeling gestart worden. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek producten