U bent hier: Klachten bij uw dier Paarden Laminitis (hoefbevangenheid) bij paarden

Laminitis (hoefbevangenheid) bij paarden

Wat is laminitis?

Laminitis staat ook wel bekend als hoefbevangenheid. Laminitis komt meestal voor aan de voorbenen van uw paard. Er ontstaat een ontsteking aan de lamellen. De lamellen zitten tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Als uw paard laminitis heeft dan heeft hij pijn. Door de ontsteking raakt de hoornschoen los van het hoefbeen wat een onnatuurlijke druk veroorzaakt in de hoeven. De oorzaak van Laminitis is niet altijd duidelijk. Er zijn veel oorzaken mogelijk zoals de ziekte van Cushing, chronische nieraandoeningen, stress, overbelasting van de hoeven of verkeerd voedsel. Ook zijn niet alle oorzaken even duidelijk vast te stellen door een dierenarts.  Laminitis vraagt om direct ingrijpen van een dierenarts en hoefsmid. Vindt er geen behandeling plaats? Dan overlijdt uw paard.

Symptomen van laminitis bij paarden

Laminitis zorgt voor pijn in de voorbenen van uw paard. Uw paard wil zijn gewicht niet meer op de benen plaatsen. Hij gaat ‘hangen’ in zijn achterhand. De voorbenen komen daardoor in een typische onnatuurlijke stand te staan. Uw paard zet kleine stapjes of weigert om te lopen. In ernstige gevallen gaat uw paard gestrekt op de grond liggen en komt hij niet meer overeind. Uw paard heeft pijn en koorts door de ontsteking in de voet. Laminitis kan letsel aan de hoef en de voet van uw paard veroorzaken. Laminitis vraagt om direct ingrijpen van een dierenarts en hoefsmid. Vindt er geen behandeling plaats? Dan overlijdt uw paard. 

Wat kunt u zelf doen tegen laminitis bij uw paard?

Laminitis is een pijnlijke aandoening voor uw paard. U wilt uw paard hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf helpen. Maar wat kunt u dan het beste doen? Uw paard heeft medische zorg nodig. Neem daarvoor contact op met een dierenarts en betrouwbare hoefsmid bij u in de buurt. De dierenarts kan u hierin adviseren. Laminitis kan soms voorkomen worden. Geef uw paard het juiste voedsel en zorg voor de juiste leefomstandigheden. Ook als uw paard kreupel is of last heeft van wondjes aan de hoeven moet u een dierenarts inschakelen. Een behandeling kan laminitis voorkomen. Als uw paard laminitis heeft zet u hem op een zachte ondergrond. Vervolgens moet een  dierenarts en hoefsmid ingeschakeld worden.

Heeft uw paard laminitis? Zoek direct een dierenarts

Heeft uw paard laminitis? Maakt u zich zorgen over de gezondheid van uw paard? Neem dan meteen contact op met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan de oorzaak van de laminitis achterhalen en een behandeling starten. Vind meteen een dierenarts bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering